İŞE YARAMAYACAK TEDAVİYE BOŞUNA PARA ÖDENMEYECEK
Roche'un düzenlediği toplantıda konuşan Avrupa İlaç Merkezi Direktörü Dr. Thomas Szucs; yeni dönem ilaç tedavileriyle ilgili soruları yanıtladı:
Kişiye özel ilaç tedavisinin en büyük yararı hastalığın maliyetini düşürmek mi?
Test yaptığınız hastaların yüzde 10'unun bu tedaviden faydalanacağını varsayarsak; yüzde 90'ının gereksiz yere ilaç almasını önlemiş oluruz. Gereksiz yere ilaç kullanmanın, maliyete etkisinin yanı sıra hastalara getirdiği çok sayıda yan etki mevcut.
az maliyet , çok fayda
Yeni sistem işe yaramayacak bir tedaviye boşuna para ödetmiyor...
Kişiye özel tedavi ile hastalar; öncelikle hiç yararlanmayacakları bir tedaviye hem para ödememiş oluyorlar, hem de başka tedavi arayışına girebiliyorlar. Hastanede yatma maliyetleri de düşüyor. İdeal olan; düşük maliyet ile yüksek yarar sağlamaktır.
İlaç şirketleri neden kişiye özel tedaviye yatırım yapsın? Sonuçta, daha çok ilaç satmak onların işine gelmez mi?
Gerçekten bu tedaviden yararlanacak hastaları bulup grupladığınız zaman; çok konsantre bir grup elde ediyorsunuz. Bu da ilaç şirketlerinin ürettikleri ilacın, tedavi gücünün arttığı anlamına gelir. Bir ilacın yüksek etkinliğine, maliyet dengesi açısından da ihtiyaç var. Artık devletler, sağlık bütçelerinin boşa harcanmasını istemiyor.
YENİLİKÇİ TESTLER AZ KİŞİYE ULAŞIYOR
Testler gerçekten en doğru yanıtı veriyor mu?
Kullanılan testler güvenilir ama şu anda yaşanan en büyük problemlerden biri; sözünü ettiğimiz yenilikçi testlere ulaşabilen insan sayısının az olması.
Test yaptıracak hasta sayısı nasıl artırılabilir?
Söz konusu testler, daha kolay ulaşılabilir ve ucuz olduğu zaman, bu sorunlar yavaş yavaş çözülecek. Hükümetlere de bu yeni sistem çok cazip geliyor. Gün geçtikçe, bu testlerin verimliliği üzerine beklenti artacak. İlacın işe yarayıp yaramayacağı belirlenmeden, boş yere ya da tahminen ilaç yazılamayacak.
SİGORTA ŞİRKETLERİYLE BİRLİKTE YORUMLARIZ
Kişiye özel ilaç tedavisi; genç hastaların ömrünü uzatmaya mı yarayacak?
Bence, bu sistemde yaş farkı gözetilmeden bütün hastalar hedeflenmeli. Geri ödeme kurumları, bazen yaşlı hastalara pahalı tedavileri uygulamaktan kaçınıyor ama bu tedavi yaklaşımından onlar da yararlanabilir. En azından tedavinin işe yarayıp yaramayacağının ölçülmesi, yaşlı insanların gereksiz bir tedaviden daha çok hasar görmelerini önler.
Bu tedavi sistemi bazı hastaları eleyecek. Ancak hasta isterse testin sonucu olumsuz yanıt verse bile o tedaviden yararlanabilir mi? Hastanın olumsuz teste rağmen ilacını seçme hakkı var mı?
Bu kritik bir durumdur, hastanın burada zarar görmemesi için çoğunlukla ikinci görüş şarttır. Biz İsviçre'de özel sağlık sigorta sisteminde şöyle bir uygulama yapıyoruz. Tedaviye başlamadan önce hekim ve sigorta şirketinin birlikte değerlendirme yaparak ikinci görüş aldığı durumlar oluyor. Böylece sorunlar azalıyor.
ESRA TÜZÜN