Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk Eczacılar Birliği yönetimini Çankaya'da kabul etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun da bulunduğu kabulde Başbakanı’nın kamu adına rakamı revize etmesi ile kamu ile eczacılar arasında bir mutabakata varıldı.
Mutabakatın detayları Bakan Soylu'nun ve TEB tarafından SGK'da yapılacak açıklamayla kamuoyuna duyurulacağı belirtildi.
Protokolün sona ermesine saatler kala SGK ile Türk Eczacılar Birliği arasında yapılan anlaşma sonucunda ilaçta protokol krizi çözülmüş oldu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, ilaçta protokol krizine ilişkin açıklama yaptı. Soylu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında yürütülen ilaç alım protokolü görüşmelerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun girişimiyle mutabakata varıldığını açıkladı. Soylu varılan mutabakata ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Reçete hizmet bedelinin artışından iskontolar hariç elde edilen katkı, 0 ila 200 bin lira olan eczaneler için yüzde 300. 200 bin ila 400 bin arasındaki eczaneler için yüzde 233… reçete hizmet bedellerinde çok önemli yükseltmeler oldu. Üst kesime de iskonto yaparak bir dengeleme yapmaya çalıştık. Epey bir müzakere sonucunda, sayın Başbakanımızın huzurunda, bir noktaya varabildiğimizi ifade etmek istiyorum. Başbakanımıza bu düğümü çözdüğü için, Türk Eczacıları Birliği yönetimine ve tüm eczacılara teşekkür ediyoruz. Hep birlikte bir çözüm üretilmesi konusunda bir mutabakata varıldığını ifade etmek istiyorum."
"PROTOKOL SÜRESİ, 2+2 TOPLAM 4 YIL"
Protokolün süresinin 4 yıl olduğunu belirten Soylu, "Bu protokol, 2+2 yıl. Toplam 4 yıl. İkinci yılında tekrar, oturup değerlendirmek kaydıyla önümüzdeki yıl, 2.3. ve 4. yıl enflasyon farkını da koymak suretiyle taraflarca başkanımızın talimatları ile mutabakata vardık" dedi.
Türk Eczacılar Birliği yönetimi, SGK'nın taleplerini yerine getirmemesi nedeniyle yeni protokolün imzalanmayacağını açıklamış, bu nedenle 1 Nisan itibariyle eczanedeki ilaçların parayla satılmaya başlanacağını duyurmuştu.