• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 11 °C

İlaçta Ar-Ge'ye sanal destek

İlaçta Ar-Ge'ye sanal destek
Yeni tedavilerin temelini oluşturan milyonlarca molekülün test edilebilmesi için bir insan ömrü yetmiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

İlaç sektöründe yeni ilaçların keşfi konusunda yaşanan tıkanmaya "sanal ilaç araştırmaları" çözüm oluyor. İlaç haline gelecek yeni moleküllerin keşfi için geçen sürenin çok uzun olması yeni ilaçların tedaviye katılmasını zorlaştırıyor. Yeni bir ilacın keşfi için 5-10 bin molekül inceleniyor. Bu süre 3-6 yıl sürüyor ve yaklaşık 330 milyon dolara mal oluyor. Dünyada birçok üniversitenin üzerinde çalıştığı ve ilaç teknolojilerinin geleceğini oluşturan "bilgisayar destekli ilaç araştırmaları" Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hesaplamalı Biyoloji ve Moleküler Simülasyonlar Laboratuvarı'nda da yürütülüyor. Bu konu ile ilgili olarak Avrupa Birliği ve TÜBİTAK'tan toplam 1 milyon TL destek alan Laboratuvarın yöneticisi ve Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Durdağı, "Bilgisayar üzerinden yapılan ilaç tasarımları 2-3 haftaya düşürüyor ve ilaç geliştirme maliyetlerini azaltıyor. Bu teknoloji ile yakın bir gelecekte daha fazla ilaç, daha kısa sürede ve daha ucuz maliyetle geliştirilebilecek" dedi.

Özellikle son yıllarda bilgisayar teknolojilerindeki ilerlemelere paralel olarak bu teknolojilerin yeni ilaç keşfi ve yan etki mekanizmalarının kontrolünün "sanal ortamda" yapılmasının gündeme geldiğini söyleyen Doç. Dr. Durdağı, "İlaç endüstrisi yeni bir ilaç üzerinde çalışırken önce milyonlarca bileşiği tarıyor. Bu süreç hem çok uzun sürüyor hem de her zaman işe yarar bir molekül bulunamayabiliyor. Moleküler biyoloji, moleküler modelleme ve hesaplamalı kimya ve biyoloji alanlarındaki gelişmelerden de faydalanabilen bilgisayar destekli ilaç tasarım çalışmalarında ise paralel hesaplama teknikleri kullanılarak moleküllerin protein değerleri belirlenebiliyor. Böylece, sanal ortamda birkaç dakikada daha fazla tarama yapılabiliyor. Örneğin normalde milyonlarca molekülün test edilebilmesi için bir insan ömrü yetmezken, bilgisayar destekli rasyonel ilaç araştırmalarında milyonlarca molekülü birkaç hafta gibi kısa bir sürede taramak mümkün oluyor" dedi.

SÜRE KISALIYOR, MALİYET AZALIYOR?

Halihazırda piyasada bulunan pek çok yeni nesil hipertansiyon, kalp, grip ve göz ilacının keşfinde bilgisayar tasarımından faydalanıldı. İlk araştırmaların laboratuvar yerine bilgisayarda yapılması daha fazla molekülün daha kısa sürede belirlenmesine yardımcı oluyor.

Yan etkiler, ilaç piyasaya çıkmadan belirlenebiliyor

Bilgisayar, sadece yeni ilaçların keşfinde değil mevcut ilaçların veya araştırılan ilaç aday moleküllerinin yan etkilerinin ve etki mekanizmalarının da incelenmesinde kullanılıyor. Milyonlarca dolara mal olan mevcut ilaçların piyasadan çekilmesindeki en önemli sebeplerden birinin hayati ilaçların kalp ve damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Durdağı, "Yeni ilaçların geliştirilmesi sırasında aday ilaçların molekülleri, henüz ilaç haline gelmeden kardiyovasküler yan etkiler açısından da incelenerek kalp üzerinde olumsuz etki yapmayan ya da riski az olan bileşikler seçilebiliyor" diye konuştu.

Bilgisayarla yapılan ilaç tasarımıyla birçok ilacın keşfedildiğine ve ilaçların etki mekanizmalarının ortaya çıkarıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Durdağı, bu yaklaşımın yeni nesil bir çok hipertansiyon, kalp, göz, grip, hepatit C ilacının keşfinde önemli rol oynadığını söyledi. Doç. Dr. Durdağı, "Son yıllardaki bilgisayar teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde, bilgisayarda yapılan modelleme ve simülasyonlar, ilaç olma kapasitesine sahip moleküllerin belirlenmesine yardımcı oluyor. Dünyada birçok araştırma laboratuvarında bu ve benzeri bilgisayar-destekli ilaç tasarım çalışmaları yürütülmektedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3077 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim