Sağlık Uygulama Tebliği'yle ilgili tartışmada tıp fakülteleri, "İlaç ve malzeme ihalesini Sosyal Güvenlik Kurumu yapsın" önerisinde birleşti.
Yatan hastaların ilaç ve tıbbi malzemelerinin, hastaneler tarafından temin edilmesini öngören Sağlık Uygulama Tebliği'ne (SUT) ilişkin tartışma sürüyor. Genel Sağlık Sigortası (GKS) Genel Müdürü Sami Türkoğlu, "Sorun üniversitelerin yönetim beceriksizliğinden kaynaklanıyor" derken, tıp fakültesi yöneticileri SUT'un teoride doğru ama uygulamada yanlış ve telafisi mümkün olmayan sonuç doğuracağını ileri sürdü. Tıp fakültesi yöneticileri, "İlaç ve malzeme ihalesini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yapsın" önerisini getirdi.
Manşete çıkmıştı
Milliyet 7 Ocak 2008'de manşetten verdiği haberle, "15 Haziran 2006'da Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Ekim 2007'de yürürlüğe girmesi beklenirken, 'Hazır değiliz' itirazıyla 1 Ocak 2008'e ertelenen SUT uygulamasının, bazı üniversite hastanelerini krize soktuğunu, bu nedenle de bazı ameliyatların durduğunu" duyurmuştu.
Müdür açıklama yaptı
Haberin ardından gazetemizi arayan GSK Genel Müdürü Türkoğlu, "Üniversiteler yatan hasta için ilaç alamıyorsa eski sistemdeki gibi eczanede yoktur kaşesi vursun, hasta da ilacını eczaneden alsın. Biz buna engel oluşturmadık ki. Üniversite hastanelerinin kendi beceriksizlikleri. Doğrudan alım yöntemini veya Çerçeve ihale yöntemi ile malzeme ve ilaç alsınlar. Yeter ki yapmak istesinler" dedi
'İflasa neden olur'
Sistem çözülmediği sürece protez gerektiren ameliyatları yapamayacaklarını yineleyen Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ceyhun Oral ise, "Madem eski sistemle devam edecektik o halde SUT niye yayımlandı? Bu tebliğ, şeklen doğru olsa da uygulamada hastanelerin iflasına neden olur. Üniversite hastanelerini batırmanın yolu, mal ve ilacı da üzerine yıkmaktan geçer. Bu nedenle bizim önerimiz, ilacı da malzemeyi de SGK alsın. Biz de o firmaların deposundan ihtiyaç oldukça isteyelim" diye konuştu.
Oral'ın önerisini destekleyen diğer üniversite hastane yöneticileri, uygulama nedeniyle yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini şöyle anlatıyorlar:
- Prof. Dr. Mithat Erenus (Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı): "İlaç ve malzemelerin kurumlar tarafından alınmış olması, teorik olarak çok önemli. Ama altyapı eksikliği nedeniyle birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. Örneğin bize, 'İlaçları siz karşılayın' dediler, ancak eczacı kadrosu vermediler. İki eczacıyla çalıştığım için gece nöbetçi bırakamıyorum. Malzeme ve ilaçların ancak yüzde 20'sini karşılayabiliyoruz. Ayın 20'sinde ihale yapmayı planlıyoruz, ama firmalar ihaleye katılmazsa çok büyük sıkıntı yaşarız. Devlet bu sorunu çözmezse, biz burada hizmet verdiğimiz halde malzemeleri dışardan almak zorunda bırakılırız. O zaman malzemenin fiyatı yükselir. Zaten kâr etmezken yükümüz artar ve çökeriz. Doktor yetiştirecek kurum kalmaz."
- Prof. Dr. Rıfat Murat Akal (Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili): "Bu sistem özünde doğru ama altyapısı hazır olmayan bir sistem. Çerçeve sözleşmesi için firmalarla bir yıl geçerli olmak üzere sözleşme yapmamız gerekiyor. Firmalar buna yanaşmıyor çünkü fakültemizin kamudan yaklaşık 100 milyon YTL alacağı var. Alacağımızı tahsil edemeyince malzeme ve ilaç firmalarına borcumuzu ödeyemiyoruz. Bu uygulama üniversite hastanesini çökertir.