• BIST 9635.71
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

İlaç tasarrufunun getirisi

İlaç tasarrufunun getirisi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, 2009 yılında ilaç tasarrufundan 2.5 milyar getirinin olduğunu söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, İTO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin istihdam sorunları ve işsizlik sorununa değinerek, 2008 yılının Ekim ayından itibaren yapısal sorunun üzerine küresel krizin de eklendiğini belirtti. Krizin, zaten yapısal olan sorunu çok daha belirginleştirdiğini, ancak Türkiye'yi dünyada olduğundan daha az etkilediğini kaydeden Dinçer, Avrupa'nın birçok ülkesinde işsizlik oranları yüzde 100 civarında artarken, Türkiye'de işsizlik oranında yüzde 30'luk artış yaşandığını hatırlattı.

AB’DEN DAHA ÇOK İSTİHDAM SAĞLADIK

AB ülkelerinden çok daha "büyük bir başarıyla" 2009'da 452 bin kişiye istihdam sağlandığını anımsatan Dinçer, 2009 yılından önce istihdam sağlama rakamlarının yıllık 650 bin kişi olduğunu anlattı.İşsizlik sorunun çözümünde alınan tedbirlere değinen Dinçer, Türkiye'nin AB ülkelerinin kriz sebebiyle aldığı tedbirlerin tamamını aldığını ve bazı stratejiler geliştirdiğini kaydetti.Aldıkları tedbirlerin önemli oranda yararlı sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:"İşsizlik sorununun başka bir boyutu da mesleksizlik sorunudur. İşsizlik sorununu pekiştiren bir diğer unsur da iş arayanların meslek sahibi olmamalarıdır. Uzmanlıklara dayalı rekabetin yoğunlaştığı bir dünyada, insanlarımızın çok büyük bölümünün meslek sahibi olmaması bizim için büyük bir handikaptır. “



YILDA 2.5 MİLYAR KAR

Bakan Dinçer, sosyal güvenlik açıklarında AB ülkelerinden daha önde olduğunu belirterek bu açığın kapatılması için tasarruf tedbirlerine ağırlık verdiklerini söyledi. 2009 yılında en az 2.5 milyar lira sadece ilaçtan tasarruf edildiğini söyleyen Dinçer, ilaç fiyatlarının da yüzde 30 düşürüldüğünü kaydetti. Dinçer, tüm sektör kriz yüzünden zor durumda iken ilaç sektörünün 17 milyar kar etmesinin manidar olduğunu da sözlerine ekledi. Karekod sistemi ile ilaç savurganlığı ve ilaçta ki suiistimalin önleneceğini söyleyen Dinçer, üretilen tüm ilaçların üretim anından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından takip edileceğini kaydetti. Dinçer, eczacıların direnmesine bir anlam veremediğini de belirterek ellerindeki ilaç stoklarını bitirmeleri için 45 gün süre verdik, ilaç firmaları da kendilerine destek veriyor, buna rağmen eczacıların daha yapıcı olmalarını bekliyoruz, dedi.

SENDİKALAR ÜYESİZ KALMAKTAN KORKUYOR

Konuşmasının sonunda TEKEL işçilerinin durumuna da değinen Dincer, aslında asıl sorunun 4C’ye geçilmesi ile sendikaların üye sayılarının düşeceği için tüm sıkıntının burada kaynaklandığını düşündüğünü söyledi. Şu anda yaklaşık 17 bin civarında 4C ile çalışan bulunduğunu, bunun ilave maliyetinin 378 milyon lira olacağını belirten Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bütün bu maliyetlerden sonra hala sendikanın talebi şu; 'hayır bunlara işçi kadrosu verin, isterseniz ücretlerini asgari ücretten verin, isterseniz Hakkari'de çalıştırın.' Peki bunun anlamı nedir sizce? Çünkü bu işçilerimiz eğer 4C'ye geçerlerse artık herhangi bir işçi sendikasına üye olmayacaklar. Devlet memuru sendikasına üye olacaklar. Sendikanın yıllık aidat geliri 4,5 milyon lira. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'de sendikal kaygıları da bizim bir tarafa atarak, yönetimin temel ilkesini kabullenecek kültür yaratmalıyız. Genel çıkarlar, özel çıkarlardan büyüktür.''

BAHÇELİNİN DE İMZASI VAR

O güne kadar 21 bin kişinin işsiz kaldığını, 19 bin kişinin tekrar 4C ile iş aldığını hatırlatan Dinçer, ''Tekel işletmelerinin özelleştirme kararını bu hükümet almadı. Bu kararın altında Sayın Bahçeli'nin de imzası var. Süreç, bizim zamanımızda tamamlandı. Bugün de Tekel işletmelerinden arta kalan tütün depolarını tasfiye ediyoruz, özelleştirmiyoruz. Bütünüyle kapatıyoruz, çünkü tütün kalmadı oralarda. Hükümet cephesinden bu... '' şeklinde konuştu. Sendika cephesinden bakıldığında ise tasfiyenin hükümete bir maliyeti bulunduğunu, bunun yaklaşık 350 milyon lira civarında olduğunun altını çizen Dincer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tabii ki bu işçilerimiz bizim işçilerimizdir, sahip çıkmalıyız. Ancak şuna da dikkat çekmek istiyorum; kriz sebebiyle gemi inşa sanayinde çok sayıda işçi istihdam ediliyordu. Yaklaşık 40-45 bin işçiden bugün 16 bin civarında işçi çalışıyor diye biliyorum. Biz her ay 40 milyon liraya yakın parayı bu sektörün teşviki ve yapımının devamını sağlayacak şekilde düzenleme yapsaydık, eminim 20 binden daha fazla insan iş kaybına uğramayacaktı, çalışmaya devam edecekti.''

ÜRETMEDEN MAAŞ ÖDEMEK DOĞRU DEĞİL

2009 Haziran ayından itibaren tütün depolarını da kapattıklarını ve çalışacak herhangi bir ortam olmadığını anımsatan Dinçer, ''Üretmeden maaş ödemeye devam etmeyi siz düşünür müsünüz? Siz vergi veren birileri olarak böyle bir şeye razı olur musunuz? Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödediği paralar, asgari ücretlinin primlerinden oluşuyor. Asgari ücretli birinin tasarruf edip kendi geleceği için yatırdığı parayı daha verimsiz bir alanda kullanmak sorumluluğunu taşıyabilir misiniz?'' diye konuştu.

AY HALİ İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİK YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer, toplantıda konuşmasının ardından basın mensuplarının ağır iş kollarında çalışan kadınlara yönelik izin öngören ''ay hali izin düzenlemesi'' konusuna ilişkin soruları üzerine, bu konuyla ilgili uygulamada herhangi bir sorun olmadığını, ağır ve tehlikeli işlerde kadınların özel günleriyle ilgili fiili sorun bulunmadığını kaydetti. Ay hali ile ilgili işverenlerin paniğe kapılmasına gerek olmadığını söyleyen Dincer, yeni bir şey getirmediklerini ifade etti. Dinçer, ''1972 yılından beri var olan bir hususu kadın haklarıyla alakalı olacağı düşüncesiyle muhafaza ettik. Ağır ve tehlikeli işler tanımı değiştikten sonra zaten böyle bir hukuki sorun kalmayacak. Bununla ilgili kanun düzenlemelerini yapıyoruz. Bütün işverenlerimiz ve çalışanlarımız rahat olmalılar, işlerini rahat şekilde yapmaya devam etmelidirler'' dedi.

dunyabulteni.net

Bu haber toplam 2437 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim