• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 10 °C

İlaç sektöründe yeni vurgun mu?

İlaç sektöründe yeni vurgun mu?
Birçok AB ülkesinde orijinal ilaç fiyatı düşürülerek muadilinin fiyatlarıyla eşitleniyor. Türkiye'de ise orijinal ilaçtan bağımsız eşdeğer ilaca daha fazla fiyat vermek için zemin hazırlanıyor.

CAHİT SARAÇOĞLU / ANKARA

İlaç sektöründen bazı firmaların alternatif olarak geliştirdikleri biyoteknolojik ilaçları eşdeğer ilacın fiyatından veya jeneriği piyasaya çıkmış ilacın iki katı fiyattan SGK'nın bedeli ödenecek ilaç listesine sokmaya çalıştıkları ortaya çıktı. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı bürokratları üzerinde baskı kuran firmalardan birinin halihazırda ruhsat alan ve piyasada satılan 137 ilacının SGK'nın geri ödeme listesine sokulması için uğraştığı ve geliştirdiği 300 kadar ilacı için de ruhsat başvurusu yaptığı belirtiliyor. Söz konusu firmanın 'yerli ilaç üreticisi' olduğu gerekçesiyle farklı bakanlıklar üzerinden de Sağlık ve Maliye Bakanlıklarına 'firmanın öncelikli' olması yönünde baskı kurduğu dile getiriliyor.

DOZU YETERSİZ İLACI PİYASA SÜRÜYOR

İlaç sektörü temsilcileri ise söz konusu şirketin ruhsatını aldığı 10 civarındaki ilacı doz yetersizliği ya da kimyasal formülü kurallara uygun olmadığı halde piyasaya sürdüğü iddia ediyor. Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün ise üretimi konusunda üzerinde en çok durduğu biyoteknolojik ilaçlarda, piyasa satış fiyatına ilişkin halen uygulanmakta olan yöntemi değiştirmek istediği dile getiriliyor. Bu sayede bir ilacın eşdeğeri olarak kabul edilen alternatif ilaç sayılan biyoteknolojik ilaçlara daha yüksek perakende satış fiyatı verilmesinin planlandığı dile getiriliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI İKİ KATI FİYATA HAZIRLANIYOR

Türkiye'de biyoteknolojik ilacı jenerik değilmiş gibi fiyatını aynen verdiklerini söyleyen bürokratlar, 'Sağlık Bakanlığı 'biyoteknolojik ilaçların üretilmesi zor bir süreçtir. Ben bundan bağımsız fiyat vereyim. Bu ilaç 80 lira ise emsali olan biyoteknoljik ilaca örneğin 150 lira vereyim' diyor. İspanya'da biyoteknolojik üretilen ilaçlar, jenerik ilaç gibi kabul edilip, orijinal ilacın fiyatı ile beraber fiyat düşüşüne gerekçe oluştururken, bunlar Türkiye'de orijinal fiyatının üzerine çıkarmaya çalışıyorlar' değerlendirmesi yapıyor.

İspanya eşdeğeri % 40 ucuzlatıyor

Türkiye'de bir ilacın alternatifi olarak geliştirilen biyoteknolojik ilaç ile yapılmak istenen vurguna başka ülkede rastlamak mümkün değil. İspanya'nın aynı amaçla kullanılan orijinal ilacın fiyatını biyoteknolojik ilaç olarak üretilmesi halinde jeneriği piyasaya çıkmış ilaç olarak kabul ettiğine dikkat çekiyorlar. Bürokratlar, 'Sağlık Bakanlığı'nda bazı bürokratlar ise biyoteknolojik ilacı orijinal ilaçtan bağımsız olarak değerlendirmek istiyor. Hatta daha ileri gidip, gerekirse orijinal ilaçtan bile daha fazla fiyatlandırma yapılması için zemin hazırlıyorlar' sözleri ile sıkıntıyı dile getirdiler.

İSPANYA NASIL BAŞARDI?

Bürokratlar İspanya'nın izlediği ucuz ilaç yöntemini şöyle anlatıyor: 'Yurtdışında üretilen ilacın patent koruma süresi dolmuş ve yerli firma bunun jeneriğini üretmiş ise eşdeğer kabul ediyor. Ayrıca İspanya, Avrupa'daki en ucuz referans fiyatı baz alıyor. Böylece İspanya, biyoteknolojik bir ilacın fiyatı Portekiz'de 100 iken 80 lira veriyor. Patent koruma süresi bitip çıktığı an ise bu ilacın değeri doğrudan 60 liraya düşüyor. Böylece yüzde 40 ucuzlatmış oluyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6959 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim