• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

İlaç mümessiline tek üniversiteden eğitim şartı!

İlaç mümessiline tek üniversiteden eğitim şartı!
30 bin ilaç mümessili yıl sonuna kadar, sadece Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin verdiği uzaktan eğitim programına girmezse çalışamayacak!

30 bin ilaç mümessili yıl sonuna kadar, sadece Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin verdiği uzaktan eğitim programına girmezse çalışamayacak.

Üç ay sürecek yeterlilik eğitiminin kişi başı ücreti bin lira. Üniversite 30 milyon liranın üzerinde gelir elde edecek. Bu parayı yatırmaya başlayan ilaç firmaları eğitim masraflarını çalışanların maaşından kesecek. Resmi adı 'ürün tanıtım elemanı' (ÜTE) olan mümessiller tek üniversite mecburiyetinden ve paranın kendilerinden kesilecek olmasından rahatsız. Öte yandan, firmalar 1 Ocak 2015 itibarıyla bu sertifikayı almayan mümessillerin işini tek taraflı olarak tazminatsız feshedebilecek.

2011 yılında yürürlüğe giren 'Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik' kapsamında ilaçta ürün tanıtım elemanlarına yeterlilik eğitimi verilmesi ve belge düzenlenmesi kararlaştırıldı. Yönetmelikten sonra 24 Temmuz 2013'te Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tarafından bu eğitimin verilmesi için protokol imzalandı. Üniversite, Türkiye'de bunu tek yapan yer olarak yetkilendirildi. Protokolle ilaç mümessillerine uzaktan eğitim ve sertifika verilecek. Yetkilendirme sertifikası olmayan mümessillerin son çalışma tarihi ise 2014 Aralık.

Mümessillere yönelik eğitimlerin planlanması ve içeriğinin hazırlanması üniversitenin insiyatifinde. Ayrıca üniversite, projenin telif haklarını Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu adına alacak. Program, uzaktan eğitimle ve bilgisayar ortamında gerçekleşecek. Eğitimi tamamlayan tanıtım elemanları yeterlilik sınavına girecek. Kazanamayanlar 2015 itibarıyla çalışamayacak.

Birçok ilaç firması, çalışanlarını bu eğitime sokmak için harekete geçti. Kayıtlar yapıldı ve ücretler yatırıldı. Fakat firmaların bir kısmı çalışanlarına ücretin maaşlarından kesileceğini bildirdi. Bir kısmı da, sertifikaların geçerlilik tarihi olan 4 yıl içinde kişinin işi bırakması halinde ücretin hesabından kesileceğini belirtti. İlaç mümessilleri bu duruma karşı çıkıyor. Hem ücret vermeye hem de tek bir üniversitenin bunu yapmasını eleştiren mümessiller, "Tek üniversite olması maliyeti artırıyor. Niye daha çok üniversite bu işi yapmıyor? Sınavda tıp doktorları için hazırlanmış soruların sorulacağı söyleniyor. Sınavı kazanmayanlar ikinci sınava girmek zorunda kalacak. Bunun için de 800 lira da ödenecek." diyor. Mümessil Dayanışma Platformu'nun Sağlık Bakanlığı'na gönderdiği dilekçelerde ise sınavın içeriğinin belirsiz olduğu belirtiliyor.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise söz konusu eğitim için tüm üniversitelere başvurulduğunu ama bu kadar geniş katılımlı bir organizasyona Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin talip olduğunu vurguluyor. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ise resmi sitesinde bu konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: "İmzalanan protokole göre; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 2014 yılı içerisinde ÜTE'lere yönelik olarak 4 dönem halinde eğitim planlayacak ve eğitimleri uzaktan eğitim şeklinde ÜTE'lere ve ÜTE adaylarına sunacaktır. İzleyen yıllarda ÜTE eğitimleri yılda en az 2 dönem halinde sürdürülecektir. Ürün tanıtım elemanı yetkilendirme eğitimleri Ocak 2014'te başlayacak."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5439 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim