İstanbul Eczacılar Odası'nın "Yıkıma Dur De" mitingi Tükiye'nin çeşitli illerinden 20 eczacı odasının katılımıyla İstanbul Kadıköy'de yapıldı. İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semin Güngör, SGK ile görüşmelerin olumsuz sonuçlanması halinde Şubat ayında ilaç hizmetini durabileceğini söyledi.
Mitingde konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ekonomik taleplerini karşılayacak yeni sözleşme istediklerini belirterek "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği bir ilaç alım sözleşmesi yapıyor. Ama şu ana kadar ekonomik taleplerimizin hiç biri olumlu karşılanmadı, eczaneler batma tehlikesiyle karşı karşıya. Ekonomik taleplerimizin bir an önce karşılanacağı bir sözleşme istiyoruz. Çözüm oluşmazsa, Şubat ayı içerisinde ilaç hizmeti durabilir" dedi.
İstanbul Eczacı Odası önderliğinde düzenlenen mitinge katılan eczacılar dün saat 11.30'da Haydarpaşa'daki Tıbbiye Caddesi üzerindeki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Manisa Milletvekili eczacı Özgür Özel'in de destek verdiği kalabalık, daha snra beyaz yelekler giyip,düdük çalarak, Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü. Oda başkanlarının kortejin önünde kol kola yer aldığı yürüş sırasında bir motosiklet üzerinde ellerinde "Muayene ücretinin eczanede işi ne?" yazılı döviz taşıyan iki kadın eczacı dikkat çekti. "Sağlık haktır, satılamaz", "Susma haykır, yıkıma hayır", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları atan eczacılar, "Sağlıkta özelleştirmeye hayır", "Sağlıkta yaşam hakkında sahip çık", "Enkaz altındayım, orada kimse yok mu?", "İlaç fiyatı düşürülüyor, katılım payı arttırılıyor" yazılı dövizler taşıdı. İskele Meydanı'ndaki mitingde ise İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, hükümetin Sağlıkta Dönüşüm Politikası'nı eleştirerek "Masala başlarken bize şöyle dediler; "Eczanelerinizi sigortalı hastalara açtık. Size trilyonlarca kaynak aktarıyoruz". Hastalarımıza ise şunu söylediler; "Artık ilaç kuyruklarında beklemeyeceksiniz, en yakın eczaneye gidip ilacınızı alacaksınız.' Biz Sağlıkta Devrim'in bir masal olduğunu söyledik" dedi. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun eczacının ilaçla bağını kopardığını savunan Güngör, yıllardır hastaların ilaca ulaşımının giderek zorlaşacağını, artık parası olmayanın ilaç hakkından mahrum kalacağını söylediklerini de anımsattı. Güngör, çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile İlaç ve Eczacılık Cihaz Kurumu'nun kurulduğunu, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün tasfiye edildiğini, ilaçla ilgili tüm düzenlemeleri, içinde eczacının adının dahi geçmediği bu kurumun yapacağını kaydetti. SGK ile TEB arasında bir ilaç alım sözleşmesi yapıldığını kaydeden Göngör, "Ekonomik taleplerimizn bir an önce karşılanacağı bir sözleşme istiyoruz. Bunun gerçekleşmesi için, TEB'e güç vermek için Türkiye'nin her yerinden binlerce eczacı, eczacı odaları başkan ve yöneticileri ve İstanbul'un eczacıları ile çalışan arkadaşlarımız, teknisyenlerimiz bugün mesleki haklarımızı savunmak için buradayız. Çözüm oluşmadığı takdirde Türkiye bir ilaç krizi ile karşı karşıya kalabilir. Çünkü protokol gelişmelerinde, görüşmeler esnasında taleplerimiz kabul edilmediği takdirde ilaç hizmetini veremeyeceğiz. Bu bakımdan bir çözüm istiyoruz. 6 yıldır bugünü bekliyoruz. Anlaşma olmazsa ne yazık ki Şubat ayı içerisinde ilaç hizmeti durabilir" diye konuştu.
Güngör ayrıca, eczanelerin uğradığı kayıpların karşılanmasını da istediklerini kaydetti. CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise "Bugün eczacılara tahsildar görevi tam olarak yüklendi. Vatandaş ile eczacıları karşı karşıya bırakıyorlar. İlaç iskontolarını eczacıların üzerine yüklüyorlar. Bütün bu zor koşullarda eczacıların yanındayız, onların tahsilatçı olmasını engelleyeceğiz, mesleki olarak değersizleştirmesini engelleyeceğiz" dedi.
Turhan ARSLANOLU