• BIST 9739.72
  • Altın 3076.664
  • Dolar 35.473
  • Euro 36.6058
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 6 °C

İlaç firmaları ile Rekabet zirvesi

İlaç firmaları ile Rekabet zirvesi
Rekabet Kurulu, ilaç sektörüne yeni bir yol haritası çizmek için 50 üretici firma ile bir araya geliyor. Firmalarla görüş alışverişinde bulunmak isteyen Kurul, ilaç pazarında etkin rekabet olup olmadığı konusunu da tartışmaya açacak.

Görüşmenin sonuçları 19 Nisan’da Akdeniz Üniversitesi’ndeki sempozyumun ardından açıklanacak.

Uzun süredir ilaç sektörüne yönelik araştırma yapan Rekabet Kurulu, 50 üretici firma ile görüşerek rekabet konusunu masaya yatırıyor. Kurul kararı ile başlatılan araştırmada ilaç sektöründeki yapısal sorunların ele alınmasının yanı sıra elde edilen bilgiler doğrultusunda rekabet koşullarının geliştirilmesi için çözüm yolları aranacak. Sektör temsilcileri ile gerçekleşecek zirvede dünyanın yanı sıra Türkiye’de sıkça tartışılan ilaç fiyatları ve sektörün yeni yol haritasını araştırmanın sonucunda daha da netlik kazanması bekleniyor. Söz konusu sektör araştırması raporu 19 Nisan 2013 tarihinde Akdeniz Üniversitesi ile ortaklaşa Antalya’da düzenlenecek on birinci Rekabet Hukuku ve İktisadında Güncel Gelişmeler Sempozyumu’nda kamuoyuyla paylaşılacak. Kamuoyu ile paylaşılmasının ardından sektöre yönelik gelişmelerin yakından izleneceği belirtiliyor. Edinilen bilgilere göre açıklanacak sonuçların ardından pazarda etkin rekabet olup olmadığı konusu da tartışılacak. Pazara giriş engellerinin olup olmadığı, pazara girişte yaşanan zorlukların çalışma sonrasında tespit edilmesi hedefleniyor. Elde edilen bilgi ve bulguların ardından Kurul tarafından sektöre yönelik yeni bir yol haritası üzerinde çalışma yürütüleceği ifade ediliyor. İlaç sektörüne yönelik araştırmanın bir başka amacı ise bu alandaki yapısal sorunların gündeme gelmesi ve elde edilen bilgiler doğrultusunda sektörde rekabet koşullarını artırıcı politikaların oluşturulması.

Kamunun ilaca harcadığı yıllık rakamın 15 milyar lirayı bulduğunu belirten Kurum’a yakın kaynaklar, sektör araştırması fikrinin daha önceden düşünüldüğünü belirtti ve ekledi: “Daha önceden düşünülmüş olmakla birlikte, AB Komisyonu tarafından başlatılan ilaç sektörü araştırmasından ve bu araştırmanın sonuçlarını ortaya koyan ara ve nihai raporlardan hem yöntemleri hem de sonuçları itibarıyla esinlenilmiştir.” Sektör araştırması sürecinde düzenleyici kurum ve kuruluşların yanı sıra üreticiler ve üretici birlikleri ile de çeşitli görüş alışverişlerinde bulunuldu. Ayrıca Türkiye ilaç sektörünün daha rekabetçi olabilmesi için yapılması gereken regülasyonlar ile deregülasyonlar da raporda ele alınacak. Raporda üretici teşebbüsler ile bu teşebbüslerle dağıtım kanalında yer alan teşebbüsler arasındaki ilişkiler ile orijinal ve jenerik ilaç üreticilerinin, yasal düzenlemeler çerçevesinde, pazara girişte yaşadıkları zorluklara ve teşebbüsler arasında patent korumasından kaynaklanan pazara giriş engellerine yer verilmesi planlanıyor.

Ercan Baysal / Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim