Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Sağlık Uygulama Tebliğindeki (SUT) eşdeğer ilaç uygulaması için SGK tarafından 1 Ekim'den itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirildiğini belirterek, "İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK'nın belirlediği fiyat ödenecek. Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak" iddiasında bulundu.
Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için bundan sonra daha fazla fiyat farkı ödeneceğini savundu.
SUT'taki eşdeğer ilaç uygulaması için SGK tarafından 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni bir fiyat hesaplaması getirildiğini kaydeden Saydan, öncelikle 15 etken madde ile başlayacak uygulamanın kısa bir süre sonra tüm ilaçları kapsayacağını belirtti.
Saydan, "Taban Birim Fiyat Uygulaması" adı verilen bu sisteme geçilmesi sonucunda vatandaşların, eczanelere geldiklerinde daha fazla ilaç fiyat farkı ödeyeceklerini savunarak, "Vatandaşlar, eczanelerimize geldiklerinde halen ilaç katılım payı, muayene ücreti, reçete parası (3 kutuya kadar 3 TL sonra kutu başına 1 lira olarak) ve ucuz ilaca göre kendi ilacının farkını ödemekte, bunu öderken bile zorlanmaktadır. Bu yeni uygulama hastanın cebinden çıkan paranın artmasına neden olacaktır" ifadesini kullandı.
Düzenlemeyi eleştiren Saydan, "İlaç taban fiyat uygulaması ile hangi ilaç yazılırsa yazılsın SGK'nın belirlediği fiyat ödenecek. Bu demek oluyor ki neredeyse her ilaca fiyat farkı çıkacak. Başlangıç paketi olarak ilk grupta yer alan mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım hastalarının kullandıkları tedavi gruplarındaki etken maddelere göre vatandaşlar raporlu olsalar bile ilaç fiyat farkını ödeyecekler ve bu farklar artacak" görüşünü ileri sürdü.
Saydan, Sağlık Bakanlığının olaya müdahil olması gerektiğini vurgulayarak, sağlık harcamalarının düşürülmesi için ilacın alınabilir olmaktan çıkarılmaması gerektiğini kaydetti.