• BIST 9807.73
  • Altın 3075.647
  • Dolar 35.4604
  • Euro 36.63
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

İkoncan olacağım derken tanoreksik olmayın!

İkoncan olacağım derken tanoreksik olmayın!
Kendinizi sürekli soluk ve renksiz görüyor; soluğu kışın solaryumda, yazın kumsallarda mı alıyorsunuz? Kendinizi yeterince bronz hissetmediğinizde moraliniz bozuluyor mu? O halde siz de bir tanoreksik, yani bronzluk bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz!

Kendinizi sürekli soluk ve renksiz görüyor; soluğu kışın solaryumda, yazın kumsallarda mı alıyorsunuz? Kendinizi yeterince bronz hissetmediğinizde moraliniz bozuluyor mu? O halde siz de bir tanoreksik, yani bronzluk bağımlısı haline gelmiş olabilirsiniz!

Bronzluk bağımlılığı anlamına gelen 'tanoreksiya', özellikle gençlerde görülüyor. Bu da gençlerin sağlığının büyük tehlike altında olduğu anlamına geliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, yaz-kış demeden sürekli bronz bir tene sahip olmak için solaryumdan çıkmayanları ve saatlerce güneşin altında yatanları uyardı...

ÇİLLER VE LEKELER OLUŞUR
Bronzlaşma; doğal ya da suni kaynaklarla, yoğun UV ışınlarına maruz kalınması sonrası deri renginin koyulaşmasıdır. Bronzlaşma sonrası deri renginde koyulaşma yanında; çiller, lekeler, benler, kılcal damar genişlemeleri ve cilt kanserlerine zemin hazırlama gibi istenmeyen etkiler de oluşur.

PSİKOLOJİK DESTEK ALMALI
İnsanların bronzlaşmaya olan merakı, bazı durumlarda bağımlılık oluşturur ve bu durum tıp literatüründe 'tanoreksiya' diye adlandırılır. Tanoreksik kişiler kendilerini soluk, renksiz olarak algılar ve bunu telafi etmek amacıyla da çok sık suni kaynaklarla bronzlaşma yoluna başvururlar. Bu durum bağımlılık haline gelir ve kişi kendini bronz görmediği zaman sinirli ve ruh halinde bozukluk olur. Tanoreksiya daha çok ergenlik yaşlarında görülür. Genellikle zayıf ve sigara bağımlısı olan kişilerde daha sık rastlanır. Tanoreksik kişilerin, yoğun UV maruziyetinden dolayı cilt kanseri riskleri fazladır. Tanoreksiklerin dermatoloji ve psikiyatri hekimleri ile ortak takip edilmeleri gerekir. Vücutlarındaki riskli benler dermatologlar tarafından tespit edilip gerektiğinde uzaklaştırılmalı, ayrıca kişi psikolojik destek almalıdır.

MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ
Tanoreksiya tedavi edilmediği durumlarda, özellikle ilerlemiş vakalarda, kişi solaryuma girmediği ve kendini yeterince bronz görmediği zaman mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle bronzlaşma bağımlılığı, bu ciddi sorunlarla sonuçlanmadan mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

CİLT KANSERİ ŞAKA DEĞİL!
Solaryum cihazı suni kaynaklarla cildin bronzlaşmasını sağlar. UVA ışınları ile bu etkiyi yaratır. Güneş ışınlarının neden olduğu tüm olumsuz etkiler solaryum için de geçerlidir.

OLUMSUZ ETKİSİ ÇOK
UVA ve UVB ışınlarının cilde bronzluk kazandırma yanında çok sayıda olumsuz etkileri vardır. UVA ışınları, cilt kanserlerinde en tehlikelisi olan malign melanom oluşmasında önemli bir etmendir. UVB ışınları; erken deri yaşlanması, cilt kanseri ve benlerde değişikliğe neden olma gibi riskler taşır.

SAĞLIKLI BRONZLUK YOKTUR!
Bronzluk, tavsiye edilecek bir durum değildir. 'Sağlıklı bronzluk' diye bir kavram söz konusu değildir. Bronz görüntü isteyen kişiler, otobronz ürün kullanmalıdır. Özellikle ergenlik çağındaki gençlere, güneşin uzun dönemdeki yan etkileri hakkında bilgi verilmelidir.

Bronzlaşmak isteyen kişiler için en iyi alternatif otobronz ürünlerdir. Otobronz ürünler; krem, losyon, sprey ve jel şeklinde olurlar. Yan etkileri yok denecek kadar azdır. Ultraviyole ışını olmaksızın cilde bronz görünüm kazandırırlar. İçeriklerindeki güneş koruyucuların faktörleri düşük olduğundan, otobronz ürünlerin üzerine ayrıca güneş koruyucu sürülmesi unutulmamalıdır.

Uzun süre güneşe maruz kalan cilt, erken yaşlanır. Ciltte derin çizgiler, damarlarda genişleme, kahverengi leke şeklinde görüntüler oluşur.
Güneş ışınları katarakt oluşumuna da zemin hazırlamaktadır.
UV ışınları bazı kişilerde kaşıntı, kızarıklık, sulantı ile kendini belli eden alerjik reaksiyonlara neden olur.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2812 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim