• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

İkisi de lezzetli, ikisi de vitamin deposu!

İkisi de lezzetli, ikisi de vitamin deposu!
Kış aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında ayva ve elma var. bu iki meyve hakkında neler biliyoruz peki?

Elma
Sonbahar başından ilkbahar başlarına kadar meyve veren elma ağacı gülgillerden. Vücuda son derece yararlı olan elma, 25 türü ve 6000 çeşidiyle dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri. Elmanın anayurdu Asya. Zaten iklimi uygun olması bakımından Türkiye’nin pek çok bölgesinde üretiliyor. Elma, kabuğunün türlerine göre kalın ya da ince ve farklı renklerde. Meyve türlerinin ayırt edilmesini sağlayan en belirgin özellik kabuğun rengi. Elma, eti tatlı, ekşi ya da mayhoş tatlı ve sulu olabiliyor. Taze ve kurutulmuş meyve olarak yendiği gibi reçeli, kompostosu, marmeladı, meyve suyu, tatlıları, alkollü ya da alkolsüz içkileri yapılarak da tüketiliyor. Yararları Elma, lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A, B1, B2, B3, B6, C ve E vitaminleriyle folik asit içeriyor. Elma kandaki kötü kolesterol düzeyini düşürüyor. İçerdiği lifler sindirim sistemini düzenliyor; yüksek tansiyonu düşürüyor ve kan şekeri düzeyini kontrol altında tutuyor. Romatizma ve gut hastalığına iyi geliyor.

Ayva
Sonbaharla birlikte mutfaklarımıza konuk olan ayva, çiğ ve pişmiş olarak tüketilen meyvelerin içinde en sevilenlerden biri. Ağacı gülgiller ailesinden. Anayurdu ise kesin olarak bilinmiyor. Türkiye ayva üretiminde başı çeken ülkelerden biri ancak, dünyanın pek çok yerinde ayva üretilmiyor. Ayva meyvesinin çeşitleri armut ve elmaya oranla çok az. Ekmek ayvası, şeker (gevrek) ayvası, limon ayvası, tekkeş ayvası ve bardak ayvası en önemli ayva çeşitleri. Ayva taze olarak ya da külde pişirilerek yeniyor; etli yemeği, tatlısı, reçeli, marmeladı ve kompostosu yapılarak da tüketiliyor. Ayva buzdolabında hiç bozulmadan üç ay süreyle saklanabiliyor. Yararları Ayva lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içeriyor. Son derece midevi bir meyve. Çiğ olarak yendiğinde sindirim sistemini düzenliyor. Özellikle çekirdekleri kaynatılıp suyu içildiğinde boğaz ağrılarını geçiriyor. Günde birkaç bardak içildiğinde kalp çarpıntısını kesiyor, ateşi düşürüyor, sinirleri yatıştırıyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3598 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim