Geç ergenliğe giren çocuklarda boy uzaması yaşıtlarının gerisinde kalıyor. Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, "Büyüme hormonu eksikliği geç ergenlik nedenidir ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ailelerin korkmasına gerek yok" diyor
Ergenlik çağı, çocukların büyümesinde en önemli dönemlerden biridir. Bu dönemde erkekler ortalama 25-30, kızlar ise 20-25 santimetre uzar. İster kız, ister erkek olsun, boy kısalığının sorun olabileceğine dikkat çeken Bilim Üniversitesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz, şu uyarılarda bulundu: "Erken ergenliğe giren çocuklar, başlangıçta yaşıtlarına göre önde gibi görünseler de tedavi edilmezlerse boyları kısa kalıyor. Zamanından önce oluşan gelişmeler psikolojik sorunlara yol açabiliyor."
ARADAKİ AÇIĞI KAPATAMAZ
Ergenlik çağında 'normal boy' artışını neler etkiliyor?
Ergenlik öncesinde de büyümenin normal gidiyor olması lazım. Ergenlik dönemine normalin altında boy uzunluğu ile giren çocuk, ergenlikte bu açığını kapatamaz. Tedavi edilmezse de, akranlarını yakalayamaz. Çocuğun doğum boyu ve kilosu bile ergenlikte uzayacağı boyu belirler. Hatta anne karnındaki beslenme, çocuğun büyümesini bozabilir.
Ergenlikte boy birden uzar mı?
Ergenliğin ortalama dört yıl sürdüğü düşünülürse, ilk 6-12 aylık zaman diliminde hızlı boy artışı oluyor. Kız çocukları 20-25, erkek çocuklar ise 25-30 santimetre uzuyor. Bu dönem; erkeklerde 13-14 yaşlar, kızlarda ise 11.5-12 yaşlar arasındadır. Daha sonraki yıllarda ise büyüme yavaşlayarak devam eder. Seks hormonları nedeniyle kıkırdaklar kemikleşmeye başlayınca da kemik yaşları ilerler.
ÂDET SONRASI YAVAŞLIYOR
Ergenlikte salgılanan erkeklik hormon testosteron veya kadınlık hormonu östrojen boy uzamasını azaltır mı?
Bu hormonlar, boy uzamasını destekliyor ama kıkırdaklardaki kemikleşmeyi de sağladıkları için kemik yaşını ilerletip bir süre sonra boy uzamasının durmasına neden oluyor. 11-12 yaşlarında ergenliğe giren bir çocukta, en hızlı boy artışı 13-14 yaşlarında oluyor. Bu dönemde 8-10 santimlik hızlı bir boy artışı söz konusudur.