Kızlarda en hızlı uzama süreci âdet öncesi dönemde mi yaşanır?
Büyüme, 18 yaşına kadar her yıl biraz daha azalarak devam eder. Kızlarda ise 10 yaşından itibaren göğüslerin büyümesi ile ergenliğe giriş başlar ve boy uzaması hızlanır. En hızlı uzama âdet öncesi yaşanır. Âdetin ardından büyüme yavaşlar ve üç yıl sonra 7-8 santimetreyle tamamlanır. Âdetleri düzensiz olan kız çocuklarında boy artışı biraz fazla olur.
YÜZÜ BÜYÜMEYEN ÇOCUKTA HORMON EKSİKLİĞİ VARDIR
Çocuğun boyu uzamıyorsa büyüme hormonuna mı baktırmak gerekir?
Boy artışını, direkt olarak büyüme hormonu etkiler. Belli bir yaşa kadar normal büyüyen çocukta, boy artışında duraklama veya yavaşlama olabilir. Çocuk yaşıtlarından geri kalmaya başladığı zaman; herhangi bir beslenme bozukluğu, kronik hastalığı yoksa hormon eksikliğini düşünürüz. Tiroid ve büyüme hormonu eksikliği, en sık rastladığımız boy kısalığı nedenleridir. Büyüme hormonu eksik olan çocuklar hafif kiloludur ve yüzleri yaşlarına göre daha çocuksudur. Bu çocuklar ergenliğe de geç girerler.
UZAYANA KADAR SÜRER
Büyüme hormonu eksikliğine nasıl bir tedavi uygulanır?
Büyüme hormonu veriyoruz. Tedavi boyunca hasta, her akşam yatmadan önce insülin iğnesi gibi çok ince bir iğne ile ve özel bir kalem yardımıyla enjeksiyon yapar. Bu enjeksiyonlar, çocukların kendi kendilerine uygulayabilecekleri kadar basittir.