DR. AYÇA KAYA
Metabolizma Hastalıkları Uzmanı
SIK YİYENİN AKLI YEMEKTE OLUR
Günde altı öğün yemek, kişiye kilo aldırır. Kişi, sürekli bir sonraki öğünde yiyeceklerinin hayalini kurar. "Ne yesem?" diye düşününce aklı sürekli yemekte olur. Bu da iştahı açar.
İNSÜLİN YAĞLANDIRIR
Sık sık bir şeyler yediğimiz zaman, pankreasımız sürekli insülin salgılar. Bu yüzden vücut daha çabuk yağlanır. İnsülin artışı nedeniyle iştahı artan kişinin canı sürekli karbonhidrat ister.
Eskiden insanlar hava kararmadan yemek yiyip hava kararınca uyurdu. Doğrusu da bu. Değişen yaşam koşulları sonucu biyolojik ritmimiz değişti. Sabah 08.00- 10.00, öğleden sonra 14.00-16.00 arası ideal yemek saatleridir.
DR. ENDER SARAÇ İç
Hastalıkları Uzmanı
BÜNYEYE GÖRE UYGULANABİLİR
Günde iki öğün, çok tartışılan bir konu... Bence bünyeden bünyeye göre değişir. Bazı insanlar kahvaltı yapmaz, metabolizmaları geç uyandığı için iki öğün yerler. Ramazan'da da iki öğün yiyoruz.
İÇTİKLERİNİZ DE ÖNEMLİ
Kan şekerini çok düşürmek uygun değil. Kan şekeri çok düştüğü zaman vücut yemeği yağ olarak algılayıp depolar. Güneş tepedeyken sık, batınca az yemelidir. Ayrıca ne içtiğiniz de çok önemlidir.
İki öğün yiyip asitli içecekler içerseniz olmaz. İki öğünde neyi, ne kadar ve nasıl yediğiniz gibi neler içtiğiniz de çok önemli. Ayrıca stres de çok etkili oluyor. Siz günde bir öğün yeseniz bile stresli olan vücut yediklerinizi yağa çevirir.
PROF. DR. CANAN KARATAY
Kalp Hastalıkları ve Dahiliye Uzmanı
AZ VE SIK BESLENMEK İNSANI ŞİŞMANLATIR
Günde altı-yedi kez beslenmek, ancak çok ufak ve az kalorili öğünler yediğiniz zaman zayıflatıyor. Vücudunuzu sürekli acıkmaya alıştırdığınız için kontrolünüzü kaybettiğiniz anda, almanız gereken kaloriden çok daha fazlasını almaya başlıyorsunuz.
BELKİ BU DA BİR HATA
Nasıl ki Dukan diyeti, karbonhidrat diyeti, x diyeti, y diyeti herkes için uygun değilse, sık sık az az yemek de herkes için uygun olmayabilir. Belki beş sene sonra, bunun da büyük bir hata olduğu; sadece şeker hastalarının böyle beslenmesi gerektiği, bütün bilimsel çevreler tarafından kabul edilecektir.
PROF. DR. AHMET AYDIN
Gastroenteroloji Uzmanı
TAŞ DEVRİ DİYETİ İKİ ÖĞÜNDÜR
Taş devri diyetinde istediğiniz kadar yiyebiliyorsunuz. Öğünler, üç ya da dört olabiliyor. Ancak bu diyetin en önemli ayrıntısı; bütün yiyeceklerinizin yarısını sabah saatlerinde yemeniz gerektiğidir.
YATMADAN YEMEYİN
Taş devri diyeti uygularken, günlük yiyeceklerinizi altı parçaya bölün ve üç parçasını sabah yiyin. Besinlerinizin iki parçasını öğlen yiyin, en zayıf kısmını akşama bırakın.
İki öğün beslenirken uykudan birkaç saat önce bir şey yemeyin. Bırakın vücudunuz sindirimle uğraşmak yerine onarım mekanizmasını çalıştırsın.
ESRA TÜZÜN