ORTAÇAĞ'DA SADECE SABAH VE ÖĞLEN VARDI
Yeme sıklığı ile ilgili araştırmalar; beslenme içeriği, öğünün saati, egzersiz ve genetik gibi değişkenler nedeniyle aldatıcı olabiliyor. 'Yemek: Lezzetin Tarihi' adlı kitabın yazarı, Yale Üniversitesi Tarih Profesörü Paul Freedman,"Günde üç öğün yemek yemenin biyolojik bir nedeni yok" diyor ve ekliyor: "Ortaçağ'da, Kuzey Avrupalı bir köylü güne ekmek ya da buğday ile başlarken, tarladan getirdiği yiyeceklerle öğleden sonra zengin bir yemek yiyordu. Bu öğünün saati öğleden sonra iki de olabilirdi, akşam altı da. Beslenmenin koşulları, mevsim ya da başka etmenlere göre değişebilir."
GÜNDE ALTI ÖĞÜNÜN PABUCU DAMA ATILDI
PROF. DR. MESUT BAŞAK
Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi
GÜÇLÜ BİR KAHVALTI HAFİF AKŞAM YEMEĞİ
Hiçbir sağlık sorunu olmadığı halde kilo sorunu yaşayan kişiler için, ideal beslenme planlarının başında iki öğün yer alır. Güçlü bir sabah kahvaltısı yapılmalı, çok geç saatlere kalmadan proteinden zengin gıdaların yer aldığı hafif bir akşam yemeği yenmelidir.
MASADAN YARI AÇ KALKIN
Akşam yemeğinin saat 19.00'u geçmemesi önemlidir. Bu öğünde masadan yarı aç kalkılmalıdır. Doğru akşam yemeğinin formülü; üçte iki besin, üçte bir sıvı ve havadır. Akşam saatleri metabolizmanın yavaşladığı saatlerdir.
Birçok bilimsel çalışmanın gösterdiği gibi iki öğün yemek, sağlıklı bir insan için hem yeterli hem de hastalıklara karşı koruyucu özelliktedir. Ayrıca peygamberimizin de önemli öğütleri arasında yer almaktadır. Şeker ve tansiyon gibi herhangi bir rahatsızlığı olmayan kişiler, sağlıklı bir ömür sürmek için günde iki öğünü tercih edebilir.
PROF. DR. ZİYA MOCAN
Metabolizma Uzmanı
GEÇ UYANANLAR İÇİN FAYDALIDIR
Geç uyanan insanlar için iki öğün yetebilir. Saat 10.00'da hayata başlıyor ve ilk yemeğini saat 11.00'de yiyorsa, üç öğüne gerek yoktur. İnsan fizyolojisini düşünürsek iki saatte mide boşalır, yemek yedikten dört saat sonra kan şekeri yükselir ve karaciğer rezervi kullanır.
AKŞAM KAHVALTI YAPIN
Bu nedenle ara öğünler önemlidir. Ancak akşam yemeğini öğün olarak çok önermiyoruz.
Hava karardıktan sonra yemek yemek çok doğru değildir. Saat 17.00'de kahvaltı ile geçiştirmek daha doğrudur. Saat 21.00'de yemek yerseniz, yediklerinizi yakamazsınız ve hepsi size kilo olarak döner...