• BIST 8675.96
  • Altın 3027.127
  • Dolar 34.347
  • Euro 37.4601
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 17 °C

İki ilacın birleşmesinden doğan "LCZ 696" kalbe kuvvet veriyor

İki ilacın birleşmesinden doğan "LCZ 696" kalbe kuvvet veriyor
İki ilacın birleştirilmesiyle oluşturulan ‘LCZ 696’ etken maddeli ilaç, kalp yetersizliği tedavisinde çığır açacak. 8 bin 842 hasta üzerinde denenen ilaç, yan etkisi daha az olarak kalbin yükünü hafifletiyor.

Mesude ERŞAN

Türk Kardiyoloji Derneği Kalp Yetersizliği Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, kalbin artık vücudumuza yeterince (ihtiyaç duyulduğu kadar) kan pompalamayı başaramadığı yerde kalp yetersizliği başlıyor. Prof. Dr. Yılmaz, kalp yetersizliği hastalarının yarısının 5 yıl içinde kaybedildiğini söylüyor. Kalp yetersizliğinin temel sebeplerden biri kısa adı RAS olan kalbi zorlayan hormonlar.

KÖTÜ ADAM RAS

RAS için, fazla olduğunda kalp yetersizliğine zemin hazırlayan, kalbin yükünü artıran, böbrekleri çalışmaz hale getiren ve ölüme götüren “kötü adamlar” diyebiliriz. Şu ana dek kullanılan ilaçların pek çoğu bu kötü adamların vücuttaki etkilerini ortadan kaldıran ilaçlar. Etkileri engellendiğinde kalp yetersizliği, geriye dönüş olmasa da büyük oranda düzeliyor.

YENİ İLACIN RAKİBİ

Kalp yetersizliği hastalığında bir de “iyi adamlar” var. Bunlar, “natriüretik peptit” ailesi olarak bilinen, kalbin içinden salınan ve kalbin üstündeki yükü hafifleten hormonlar. En bilinenleri ANP ve BNP. Ancak bu hormonların bir küçük kusuru var. Vücutta çok kısa süre kalabiliyorlar ve salgılandıktan sonra dakikalar içinde etkileri gidiyor. Yani kalp bu hormonlar sayesinde birkaç dakika rahat nefes alabiliyor.

İYİ ADAMLARI UZATIYOR

Valsartan ve sacubitril adlı iki ilacın kimyasal olarak güçlerinin bir araya getirilmesinden üretilen LCZ 696 etken maddeli ilaç kalbin rahatlaması için salgıladığı hormonun normalden çok uzun süre etki göstermesini sağlıyor. Prof. Dr. Yılmaz, “Sacubitril iyi adamların vücuttan atılmalarını yavaşlatıyor ve bu ilaç sayesinde ‘iyi adamlar’ vücudumuzda saatler boyunca (ilaç kanda var olduğu süre boyunca) dolaşıyor, damarları rahatlatıyor, kalbin yükünü hafifletiyor, böbrekleri çalıştırıyor” diyor.

İKİ İLACIN SİNERJİSİ

Sacubitril’in de tek başına bir handikapı var. Tek başına sacubitril verdiğinizde, bu ilacın bir yan etkisi olarak, dolaşımda, “kötü adamlardan” birisinin de düzeyi artıyor. Bu durum da beklenen etkisinde azalmaya yol açıyor. Dolayısıyla yanına valsartan eklenince bu etkisi dengelenebildi.

43 ülkede denendi

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 43 ülkede, 8842 hasta üzerinde denenen yeni kalp ilacıyla yapılan çalışmalar olumlu sonuç verdi. İlaç şu anda ABD’de ruhsatlı. 2015 sonuna kadar Avrupa’da birçok ülkede ruhsatın çıkması bekleniyor. Üretici firma Novartis Türkiye’deki ruhsat başvurusunu da yaptı.

En önemlisi ömrü uzatıyor

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı da olan Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz, bu yeni ilacın kalp ve damar hastalıklarında ölme ihtimalini ciddi oranda azalttığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “En önemli üstünlüğü ömrün uzaması. Yaşam kalitesinin yükselmesi de cabası. Hastalar kısa sürede kendilerini iyi hissediyor, ayakkabısını rahat bağlıyor, rahat yürüyor, rahat nefes alıyor. Yükü hafiflemiş kalp de daha uzun süre ve daha verimli çalışıyor” diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim