• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

İftarınızı iki avucunuza sığdırın

İftarınızı iki avucunuza sığdırın
Sıcak yaz günlerinde oruç tutarken sağlığınızı da korumak istiyorsanız, bazı beslenme kurallarına dikkat etmelisiniz. Dr. Ayşe Sayı, 'Hekim Sizsiniz/Oruç ve Sağlık' adlı kitabında, orucunuzu açarken iki avucunuza sığacak kadar yemek yemenizi öneriyor

Sıcak yaz günlerinde oruç tutarken sağlığınızı da korumak istiyorsanız, bazı beslenme kurallarına dikkat etmelisiniz. Dr. Ayşe Sayı, 'Hekim Sizsiniz/Oruç ve Sağlık' adlı kitabında, orucunuzu açarken iki avucunuza sığacak kadar yemek yemenizi öneriyor.


Oruç tutarken sağlıktan olmamak için doğru beslenmek çok önemli. Dr. Ayşe Sayı, geleneksel tıbbın sezgi ve tecrübesi ile modern tıbbın imkanlarını harmanlayarak oluşturduğu birikimini, 'Hekim Sizsiniz/Oruç ve Sağlık' adlı kitabında topladı. İşte Sayı'nın kitabında anlattığı beslenmenin altın kuralları...

ACIKMADAN YEMEYİN
Acıkma ve doyma dürtüsünü kullanarak beslenme alışkanlığı kazanmak, sağlık açısından çok önemlidir. Bu alışkanlık; ara öğünlere ihtiyaç kalmadan, aç kalma korkusu olmadan, sadece vücudun ihtiyaç duyduğu zaman, ihtiyaç duyduğu kadar yemeyi sağlar.
Acıkmadan yemek, enerji ihtiyacı olmamasına rağmen vücuda fazladan enerji girdisi sağlar. Bu enerji fazlası yağ olarak depolanır ve kişi kilo alır.
İki öğün arasında yeterli miktarda süre olması; vücudun ara öğün olarak öncelikle kas ve karaciğerdeki depo yakıtlarını, daha sonra depo yağlarını kullanmasını sağlar. Bu sayede sağlıklı kilo kontrolü yapılır.

SİSTEMİ BOZMAYIN
Sürekli bir şeyler atıştırmak insülin-gukagon- leptin salınımındaki düzeni bozar ve insülinleptin direncinin gelişmesini teşvik eder. Bunun sonucunda obetize, şeker hastalığı, kanser, Alzheimer gibi tüm dejeneratif hastalıklar gelişebilir.
İhtiyaç olmadan yemek yersek, daha önce yediğimiz gıdaların sindirilmesine fırsat vermeden yeni gıdaları vücuda almış oluruz. Henüz sindirilmemiş gıdalar yeni gıdalar ile karışınca, hepsinin birden sindirimi bozulur. Ayrıca gıdaların tümü kokuşur, bağırsak plakları oluşur, bağırsak flora dengesizliği, kabızlık, emilim kusurları, kan ve doku kirliliği ve bazı hastalıklar gelişir.

YAŞLANMA SÜRECİ HIZLANIR
Sürekli bir şeyler atıştırmak, sindirim sistemi başta olmak üzere boşaltım, bağışıklık, sinir sistemi ve diğer sistemlerin yükünü artırır, kendi işlerini layıkıyla yerine getirmelerine izin vermez. Bu durumda vücudun toksin yükü artar, vücut hastalıklara meyilli hale gelir, yaşlanma süreci hızlanır.

MİDENİZİ DOLDURMAYIN!

Bir öğünde tüketeceğiniz yiyeceklerin miktarı, iki avucunuzun hacmi kadar olsun.


Bu hacim yaklaşık 250-300 mililitre civarındadır ve mide kapasitemizi yansıtır. Bu hacmin dörtte birini sıvı ve yarısını katı gıdalar ile doldurmak, dörtte birini boş bırakmak tavsiye edilir. Mide kapasitenizi normale getirinceye kadar, bu hacme ilave olacak şekilde salata tüketilebilir.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9057 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim