• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

İftarınızı iki avucunuza sığdırın

İftarınızı iki avucunuza sığdırın
Sıcak yaz günlerinde oruç tutarken sağlığınızı da korumak istiyorsanız, bazı beslenme kurallarına dikkat etmelisiniz. Dr. Ayşe Sayı, 'Hekim Sizsiniz/Oruç ve Sağlık' adlı kitabında, orucunuzu açarken iki avucunuza sığacak kadar yemek yemenizi öneriyor



YEMEĞİNİZİ YAVAŞ YİYİN
Lokmalarınızı iyice çiğneyip yutun. Böyle bir alışkanlığı kazanmak için bir lokmayı 40 kez çiğnemeye gayret edin.
Büyük lokmalar alıp bu lokmaları yeterli ölçüde çiğnemeden yutacak olursanız, tüm besin öğelerinin sindirimlerini baştan bozmuş olursunuz.
İyice sindirilmeyen gıdalar; bağırsak plaklarının oluşumuna, bağırsak plakları ise disbiyozis, kabızlık, barsak-kan-doku kirliliği gibi hastalıkların gelişimini tetikleyen zincirleme olumsuzlukların gelişimine sebep verir.
Yavaş yemek ve yeterli ölçüde çiğnemeyi alışkanlık haline getirmek için; yemeğin sadece karın doyurmak ya da damak zevkimizi tatmin etmekten öte bir nimet olduğunu hatırlayarak sofraya oturmakta fayda vardır

SUYU YEMEKTEN 1.5 SAAT SONRA İÇİN
Suyu yemeklerden 1.5 saat sonra tüketin. Ayrıca içtiğiniz suyun kaliteli olmasına özen gösterin.
Bu uygulamanın sebebi; yemek öncesinde, yemek sırasında veya yemekten hemen sonra tüketilen suyun sindirimi bozmasıdır.
Yemek öncesinde veya sırasında içilen su; tükürüğü, mide öz suyunu ve bağırsak enzimlerini seyrelterek randımanlarını düşürür. Vücut daha fazla enzim ve mide asidi salgılamak mecburiyetinde kalır ve boşuna yorulur.

VÜCUT SU İHTİYACINI HABER VERİR
Yemek sırasında veya sonrasında fazla miktarda su içilirse, mide şişer. Bu durum hem mide öz suyunda seyrelmeye sebep olur, hem de midenin hareketleri azalır. Her iki sebep midede sindirimin bozulmasıyla sonuçlanır. Bu durum da bağırsak plaklarının ve zincirleme pek çok olumsuzluğun ortaya çıkmasına ve hastalıkların tetiklenmesine sebep verir.
Yemeklerin çok katı olması halinde, yemek sırasında küçük yudumlarla az miktarda su içilebilir. Kişi genellikle mide boşaldıktan sonra zaten susar ve vücut için gerekli

ETİ TAHIL GRUBUYLA BİRLİKTE TÜKETMEYİN
Bir öğünde, sindirimleri bir arada mümkün olmayan besinleri birlikte tüketmeyin. Bu konudaki en pratik uygulama; hayvansal besinlerle tahıl grubunu bir arada tüketmemek, sebzeleri her türlü besinle birlikte rahatça tüketebileceğiniz joker gıdalar olarak görmektir.

SİNDİRİM BOZULMAMALI
Böyle bir uygulamanın sebebi; karbonhidratlarla proteinleri sindirmek için gerekli olan enzimlerin bir arada bulunarak birbirlerinin etkinliklerini ortadan kaldırması, böylelikle sindirimin bozulmasıdır.
Yeterince sindirilemeyen gıdalar, bağırsak plaklarının ve zincirleme pek çok olumsuzluğun ortaya çıkmasına ve hastalıkların tetiklenmesine sebep verir.

DİDEM SEYMEN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9058 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim