• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

İftardan sonra bol bol tüketin

İftardan sonra bol bol tüketin
Oldukça uzun iftar saatleinden sonra mutlaka bol bol tüketmeniz gerekiyor... Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyenlerinden Özgen Arı gece uyumadan önce,..

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyenlerinden Özgen Arı, gece uyumadan önce yapılan erken sahurla tutulacak oruçta, iftara kadar geçen süreyi uzatacağı için sağlık sorunları yaratabileceğini bildirdi.

Özgen Arı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında beslenme düzeni değiştiği için sahur ve iftar yemeklerine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

İftar ve sahur arasında meyve ve sütle yapılmış tatlı gibi gıdalar yemeyi öneren Arı, bunun 23.00 ve 24.00 saatleri arasında tüketilebileceğini ifade etti.

Arı, özellikle yaşlı ve hasta olanların oruç tutmasının sakıncalı olduğunu belirterek, ''Sahur yemeği ihmal edilmemeli. Çok başvurulan bir erken sahur uygulaması var. Uykuyu bölmemek adına gece uyumadan önce yapılan erken sahurla oruç tutmak gün içinde kan şekeri düşmesi, yorgunluk ve buna bağlı sağlık sorunlarına yol açabilir. Böyle bir uygulama çalışanlar için gün içinde verimi düşürür. Bunun yanı sıra kişide uyku hali, halsizlik, metabolizmanın yavaşlaması, baş dönmesi ve göz kararması gibi sorunlara yol açar'' dedi.

Ramazan'ın ağustos ayına rastlaması nedeniyle yaklaşık 16 saat oruç tutulduğunu ifade eden Arı, uyumadan önce gece yapılan erken sahurla bu sürenin 20 saati bulacağını bunun da sağlık riskleri oluşturabileceğini kaydetti.

Uzun süreli açlığa bağlı olarak iftar yemeğinde aşırı tüketimin önlenmesi için sindirimi yavaş olan ve besin değeri yüksek gıdalar içeren sahur yemeğinin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Arı, şöyle konuştu:

''Sahurdan sonra güne rahat başlamak için ağır yemeklerin yenmemesi gerekir. Şeker, tansiyon, diyaliz ve kalple ilgili sorunu bulunan kişiler oruç tutmamalı, oruç tutacak olanlar kızartma ve ağır yiyecekler yerine peynir, yumurta ve çorba gibi besin değeri yüksek gıdalar tüketmeli. Havanın sıcak olması da dikkate alınarak sıvı içeriği yüksek yiyecekler tercih edilmeli. İftardan sonraki saatte su ihmal edilmeyerek düzenli olarak tüketilmeli. Meyve suyu, komposto ve yaz meyveleri unutulmamalı. Sahurdan iftara kadar geçen sürenin uzunluğu dikkate alınarak sağlık sorunu yaşamamak için beslenme düzeni ona göre ayarlanmalı. Sahura kalkmadan yalnızca iftar yemeği ile oruç tutmak da çok sakıncalı. Sahurda ağır yemekler yerine yumurta, zeytin, peynir, kuru baklagil çorbaları, süt, yoğurt ve reçel gibi gıdalar tüketilmeye özen gösterilmeli.''

İftarda ilk olarak çorba tüketilmesini öneren Arı, daha sonra sebze yemekleri, pilavlar ve çeşitli böreklerin sofralarda yer alması gerektiğini kaydetti.

Arı, tüketilecek gıdalarda pişirme tekniğinin önemine dikkati çekerek, ''Gerek ramazan süresince ve gerekse diğer günlerde beslenme sırasında her şeyi belli bir ölçüde tüketilmemeli. Örneğin etle yapılan bir yemeğe ağırlık verilmemeli. Yağ oranı yüksek olan gıdaların tüketilmesi de sağlık açısından sıkıntıya yol açar'' diye konuştu.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2936 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim