• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

"İftarda hızlı yemek reflüyü tetikliyor"

"İftarda hızlı yemek reflüyü tetikliyor"
İftarda aşırı miktarda, hazmı zor gıdaların hızla tüketilmesi reflü hastalığını tetikliyor.

EDİRNE - İftarda yemekleri hızlı yemenin reflüye neden olabildiği bildirildi.

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Laika Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orucun, beden ve ruh dengesini sağlayan bir ibadet olduğunu söyledi. Orucun insan iradesini güçlendirdiğini belirten Karabulut, şöyle devam etti:

"Günümüzde en sık rastlanılan mide hastalıklarının başında reflü gelmektedir. Uzun açlığı takiben iftarda aşırı miktarda, hazmı zor gıdaların hızla tüketilmesi sonucunda, gerek midenin boşalma zamanının uzaması gerekse mide asitleri reflü hastalığını tetikler. Bütün bunların yanında hızlı ve fazla tüketilen gıdanın arkasından gelen uyku hissi ve uzanmak reflünün artışını kaçınılmaz hale getirir. Sonuç olarak iftarda hızlı yemek yemek reflüyü tetikliyor."

Karabulut, herhangi bir hastalığı olanların ramazanda biraz daha dikkatli davranması gerektiğini ifade etti. Reflü hastalarının ramazanda kendilerine daha fazla hassasiyet göstermesini isteyen Karabulut, "Reflü hastalarının günde ortalama bin 500, 2 bin kalori alabilecek şekilde beslenmesi gerekir. Yemekleri iyi çiğnemeli, hızlı yemek yenilmemeli. Ağır, yağlı gıdalardan kaçınılmalı. Aşırı kahve ve sigara tüketilmemeli. Hatta, sigara hiç kullanılmamalıdır" diye konuştu.

"Açlık değil, bedenin dinlenmesi"

Karabulut, orucun en önemli tarafının manevi huzurun bedendeki organlara yansıması olduğunu söyledi.

Orucun açlık olarak değil, bedenin dinlenmesi olarak algılanması gerektiğini dile getiren Karabulut, açlığa bağlı sinirlilik ve huzursuzluk artışının mide asidi, mide bağırsak fonksiyonları üzerine negatif etkisi olabileceğini ifade etti.

Karabulut, reflü ya da farklı sağlık sorunları yaşayan kişilerin, oruç tutmadan önce şikayetlerini doktorlarla paylaşması gerektiğini kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 12360 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim