• BIST 9733.17
  • Altın 3042.826
  • Dolar 35.4874
  • Euro 36.284
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

İftar davetlerine dikkat

İftar davetlerine dikkat
Ramazan'da yeme içme alışkanlıkları değişecek, kilo sorunuyla karşı karşıya kalmayın. İftar davetlerinin yeme alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten uzmanlar,..

İftar davetlerinin yeme alışkanlıklarını değiştirdiğini belirten uzmanlar, "Beslenme ve kilo sorunu yaşamak istemiyorsanız iftar davetlerinde beslenmenize dikkat edin" uyarısında bulundu.

Ramazan ayında yaşanan sağlık sorunları ve dengeli beslenme konusunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Diyetisyen Berna Ertuğ, iftar davetlerinin yeme alışkanlıklarını değiştirdiğini söyledi. Yeme alışkanlıkları değişmesinin beslenmeye bağlı sağlık sorunlarına ve kilo problemlerine neden olduğunu belirten Ertuğ, "Yemek seçimlerinizi daha az yağlı olanlardan yana yapmalısınız. Kızartmayla yapılmış yemeklerden uzak durmalısınız. Tercihinizi ızgara, fırın veya haşlama yöntemleriyle hazırlanmış besinlerden yana kullanmalısınız. Yemekleriniz yavaş yemeğe çalışmalı ve iyi çiğnemelisiniz" önerisinde bulundu.

SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
Ramazanda dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun da tatlı tüketimi olduğunu kaydeden Diyetisyen Berna Ertuğ, "Tatlı tüketiminde tüketilen miktar, tüketildiği saat ve tüketim sıklığı önemli olmakla beraber ramazan ayında şerbetli ve hamur işi tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih ediniz. Ramazan ayının tatlısı olarak bilinen güllaç yağ içeriği düşük, üzerine eklenmiş ceviz veya nar ile de besin çeşitliği sağlanmış bir sütlü tatlı olarak sağlıklı bir tercih olacaktır" dedi. Ertuğ, meyve olarak da lif, A ve C vitamini, folik asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve çinko bakımından zengin olan hurma tüketilmesini önerdi.

KİLO ALMAMAK İÇİN EGZERSİZ YAPIN
Ramazan ayında karşılaşılan bir diğer önemli sorunun da kilo alma konusu olduğunu belirten Ertuğ, kilo almamak için iftardan sonra mutlaka egzersiz yapılması gerektiğini söyledi. Gün boyu aç kalınmasından dolayı hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması, tek öğünde aşırı besin tüketimi gibi nedenlerle Ramazanda kilo problemlerinin ortaya çıktığını ifade eden Ertuğ, şu tavsiyelerde bulundu: "İftardan 45 dakika sonra 30 dakika- 1 saat arasında yapılan egzersizler (düşük tempoda yürüyüş vb.) kilo kontrolünde size yardımcı olacaktır. Uzun süre açlığın ardından birden yemeğe yönelmek mide ve barsak sistemimizi etkiler. Bu yüzden iftar vakti aşırı yemek yemeyiniz, öğününüzü 2-3 öğüne bölerek tüketiniz. Çok sıcak ve soğuk besin tüketiminden kaçınınız. Özellikle yemek sırasında asitli içecek tüketiminden uzak durunuz, yerine su tüketebilirsiniz"

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2618 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim