• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

İdrar kaçırmaya ‘botoks’ İyileşme oranı yüzde 80...

İdrar kaçırmaya ‘botoks’ İyileşme oranı yüzde 80...
Estetikte kullanılan botoks son yıllarda çocuklarda ve yetişkinlerde yaşanan idrar sorunlarının tedavisinde kullanılıyor.

Estetikte kullanılan botoks son yıllarda çocuklarda ve yetişkinlerde yaşanan idrar sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Prof. Dr. Tufan Tarcan mesaneye botoks yapılan kişiler arasındaki iyileşmenin yüzde 80 olduğuna dikkat çekiyor.

Günümüzde estetik uygulama deyince ilk akla gelen botulinum bakterisinin toksini olan botoks günümüzde tıbbın elinde etkin bir tedavi aracına da dönüşmüş durumda. Son 10 yılda üroloji alanında da yaygın kullanılan botoks, kas-sinir kavşağını felç ederek uygulandığı kasın kasılmasını engelliyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tarcan botoksun çocuk veya erişkinlerde ilaca yanıt vermeyen mesane işlevi bozuk luk la rı nın tedavisinde kullanıldığını belirtiyor.

AYNI GÜN TABURCU OLUYORLAR

Botoks mesane veya üretral sfinktere çoğunlukla genel anestezi altında ve sistoskopi (mesanenin içini alet yardımıyla inceleme işlemi) eşliğinde enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. Uygulanan doz hastanın yaşı ve mesane hastalığının tipine göre değişebiliyor. Hastanede yatış gerektirmeyen ve hastanın işlem sonrası aynı gün taburcu edildiği uygulamanın oldukça güvenli olduğu belirtiliyor. Botoks uygulaması mesane işlev bozukluklarının tedavisinde bazen tek başına bazen de diğer yöntemler ile birlikte kullanılıyor. Bu uygulamaya özellikle mesane kapasitesinin artırılması gereken durumlarda ihtiyaç duyuluyor. İstemsiz mesane kasılmaları ve idrar kaçırmanın engellenmesi gereken hastalarda mesaneye botoks uygulaması yapılıyor. Çocuklarda spina bifidaya (doğumsal gelişim anomalisi) bağlı nörojenik mesane işlev bozuklukları ve disfonksiyonel işeme, erişkinlerde ise omurilik yaralanmaları ve aşırı aktif mesane sendromu mesaneye botoksun en sık uygulandığı sağlık sorunları arasında bulunuyor. Uygulama sonucunda mesane kapasitesi normale getiriliyor, istenmeyen mesane kasılmaları engelleniyor, sık idrara çıkma ve sıkışma tipi idrar kaçırma önleniyor. Ayrıca mesane içi basıncın düşürülerek böbreklerin korunmasının sağlanması da uygulamanın özellikleri arasında yer alıyor.

ALT SINIR İKİ YAŞ

Doğru hasta seçimi, hasta beklentilerinin iyi değerlendirilmesi ve yerinde tıbbi müdahale başarıda rol oynayan en önemli faktörler arasında bulunuyor. Başarı oranları ve hasta memnuniyetinin yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tufan Tarcan uygulamanın iki yaşından itibaren cinsiyet farkı gözetilmeden güvenle yapılabileceğini belirtiyor.

KİMLERE UYGULANAMAZ?

BİR tür kas hastalığı olan myastenia gravis, nörolojik kas –sinir hastalığı olan amyotrofik lateral skleroz, hamilelik, aminoglikozidler gibi nöromusküler iletimde etkili olan ilaçları kullananların, süt verme döneminde olan annelerin ve başka nedenle botoks uygulaması yaptırmış olanların bu ilaçları kullanmamaları ya da dikkatli şekilde kullanmaları gerekiyor.

6-9 AY ARASINDA TEKRARLANMALI

BOTOKS uygulamasının etkisi, uygulandığı kas tipine bağlı olarak 6 - 9 ay arasında kaybolduğu için bu tedaviden yarar gören hastalarda enjeksiyonun bir süre sonra tekrarlanması gerekiyor. Tekrarlanan enjeksiyonlar da aynı derecede güvenli ve başarılı sonuç veriyor.

 

CEYDA ERENOĞLU

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 18264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim