Anavatanı Anadolu olan incir, hem tazesi hem kurusuyla damaklara lezzet katmaya devam ediyor. Kalsiyum içeriği sütten bile daha fazla olan incir; kalp ve damar sağlığını güçlendirmenin ötesinde sindirim sistemine de iyi geliyor
Ege ve Akdeniz'de 'yemiş' namıyla anılan incir, binlerce yıllık geçmişi olan bir sağlık bombası. Yüksek lif oranı sayesinde sindirimi hızlandıran 'cennet meyvesi'; bağırsakları yumuşatarak kabızlığı da önlüyor.
TADI ÇEKİRDEKLERİNDE
Sofra.com.tr sitesi; bedensel ve zihinsel yorgunluğu gideren, halsizliğe ve unutkanlığa iyi gelen incir hakkında bilinmeyenleri derledi...
İncirin yenen kısmını, her ne kadar meyve olarak adlandırsak da; asıl meyve, içindeki minik çekirdeklerdir. Tıpkı çilekte ve dutta olduğu gibi, etli kısım botanik açıdan yalnızca bir taşıyıcıdır.
DEMİR ORANI YÜKSEK
Mor, siyah ve yeşil olmak üzere üç çeşidi bulunan incirin deposu ise İzmir ve Aydın yöresidir. Bursa'nın siyah inciri de çok meşhurdur.
Türkiye, Yunanistan, İspanya ve ABD; kuru incir üretiminin lider ülkeleridir.
İncirde bol miktarda bulunan demir, potasyum, sodyum, kükürt, kalsiyum, fosfor ve silisyum; solunum ile sindirim sistemlerini güçlendirir.
KURUSU GÜÇ BOMBASI
100 gram kuru incirin kalsiyum içeriği, 100 gram yağlı sütten fazladır. Şeker hastalarının ise ağzından bal damlayan bu meyveyi dikkatli tüketmesi gerekir.
Kuru incir, Antik Çağ'da olimpiyat oyunlarının ilk yıllarında sporculara kuvvet versin diye yedirilirmiş.
Kuru incirden yapılan çelenklerse kazanan sporculara verilen ilk olimpiyat madalyalarıymış.