• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

İçinde PVC çıkan tuzun tadı kaçtı

İçinde PVC çıkan tuzun tadı kaçtı
Altı kıtadaki 16 ülkede üretilen 39 farklı marka deniz, kaya ve göl tuzunu inceleyen bilim insanları, örneklerin hepsinde mikroplastik parçacıklarına rastladı.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Sedat Gündoğdu'nun Türkiye'de yaptığı çalışmada da korkunç sonuçlar çıktı. 16 farklı markadan alınan örneklerde, sofra tuzlarında PVC olarak anılan polivinilklorit maddesine rastlandı.

Mikroplastikler sudan sonra tuzun içinden de çıktı. Altı kıtadan 16 farklı ülkede üretilen 39 farklı marka deniz, kaya ve göl tuzunu inceleyen araştırmacılar, mikroplastik parçacıklarına rastladı. Türkiye'de de durum farklı değil!

Bilim insanları, dünyada tüketilen sofra tuzlarının yüzde 90'ının mikroplastik içerdiğini ortaya koydu. Altı kıtadan 16 farklı ülkede üretilen 39 farklı marka deniz, kaya ve göl tuzunu inceleyen araştırmacılar, bu markalardan 36'sında mikroplastik parçacıklarına rastladı. National Geoographic'in haberine göre mikroplastiğin deniz tuzunda olduğu yıllardır biliniyordu. Ancak ne kadarının sofralarımıza girdiği muallaktaydı.

Çevre kuruluşu Greenpeace'in Doğu Asya bölümü ile Güney Koreli araştırmacılar, sofra tuzunda bulunan mikroplastikleri ve bunların plastik kirliliğinin yaygın olduğu farklı coğrafyalarla ilişkisini inceledi. Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika ve Asya'da 21 ülkeden tuz örnekleri aldı. Araştırma sonuçları, mikroplastik miktarının sofra tuzu markaları arasında büyük çeşitlilik gösterdiğine işaret etti. Endonezya ise en çok mikroplastik içeren sofra tuzu satılan ülke oldu.

2015'te yapılan başka bir araştırmaya göre Endonezya, dünyada plastik kirliliğinin en yüksek olduğu ikinci ülke. Ancak bilim insanlarına göre riskli bölgelerin dışındaki yerlerde sofra tuzları da masum değil. ABD'deki New York Devlet Üniversitesi'nden Profesör Sherri Mason "Bu araştırma mikroplastiklerin ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. İngiltere'de tuzu satın almış olmanız, güvende olduğunuz anlamına gelmez" diyor. Söz konusu araştırmayı yürütenlerden biri coğrafya profesörü Alistair Boxall ise "Analizimiz mikroplastiklerin ciddi yan etkilere neden olduğuna ilişkin sınırlı kanıt olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Boxall mikroplastik çalışmalarına odaklanmanın daha kolay saptanabilecek daha büyük çevre kirliliği sorunlarını göz ardı edebileceği endişesinde. Otomobil tekerleklerinden yayılan küçük parçacıklar, bunlardan biri.

İÇİNDE PVC BİLE VAR

Türkiye'deki bazı markaların tuzlarını ise Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Dr. Sedat Gündoğdu araştırdı. Araştırma kapsamında Türkiye'nin başlıca tuz üretim merkezlerinde üretilen 16 farklı markada sofra tuzu, şubat-mart 2017 tarihleri arasında piyasadan satın alınıp incelendi. Araştırmadaki 5'i deniz tuzu, 6'sı göl tuzu ve 5'i kaya tuzu olmak üzere 16 sofra tuzu örneği Çamaltı, Tuz Gölü, Palas Gölü, Seyfe Gölü, Acıgöl, Çankırı, Cihanbeyli ve Aksaray'da üretilmiş. İncelemeler sonucunda en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastlanırken, mikroplastik partikül sayısı deniz tuzunda 16-84/kg, göl tuzunda 8-102/kg ve kaya tuzunda 16-84/kg olarak belirlendi. Adı açıklanmayan markalardan alınan örneklerden polietilen (PE), polietilen tereftalat (PET), poliüretan (PU), polipropilen (PP), polimetil-metakrilat (PMMA), poliamid-6 (PA-6) ve polivinilklorit (PVC) olmak üzere birçok plastik türüne rastlandığı açıklandı. En sık rastlanan plastik türü ise dayanıklı ambalaj malzemelerinde tercih edilen polietilen (yüzde 22.9) ve polipropilen (yüzde 19.2).

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2958 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim