• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

HPV virüsü erkeklerde penis kanserine neden oluyor

HPV virüsü erkeklerde penis kanserine neden oluyor
Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsü, erkeklerde de penis kanserine neden oluyor.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Sarıer, cinsel yolla bulaşan siğiller kapsamında olan genital siğilin HPV virüsü enfeksiyonu sonucu oluştuğunu belirterek, tespit edildikten sonra zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. 

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Sarıer, siğillerin hem kadın hem de erkekte genital bölgede oluşabileceğini belirterek, “Karnabahar görünümündeki bu siğiller bazen tek, bazen birkaç, bazen toplu iğne başı kadar ufak boyutlarda 1-2 tane, bazen çok sayıda, bazen de 3-4 çapına erişebilen ağrısız kısmen sert kitleler olarak karşımıza çıkmaktadır. HPV, ülkemizde de giderek artan sıklıkta görülmekte hem erkekte hem de kadında ciddi sağlık problemleri oluşturmaktadır” diye konuştu.

"NADİREN CİNSEL İLİŞKİ DIŞINDA DA BULAŞIR"
HPV virüsünün vücuda girdiği andan itibaren hücreler içine yerleştiğinin altını çizen Op. Dr. Sarıer, “Bu durum dönemsel olarak tekrarlayan enfeksiyonlara yol açmaktadır. HPV virüsü ve buna bağlı genital siğil enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubunda yer almasına rağmen nadiren de olsa cinsel ilişki dışında da bulaşabildiği bilinmektedir. Virüsün bulaşması kişinin enfekte bölgesinin diğer bireyin genital bölgelerine veya ağız makat gibi bölgelerine deri- mukoza temasıyla bulaşır" dedi.

“TESPİT EDİLDİĞİNDE, ZAMAN KAYBEDİLMEMELİDİR”
Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün, erkeklerde de penis kanserine neden olduğunun altını çizen Op. Dr. Sarıer, "Genellikle erkeklerin taşıyıcı ve bu nedenle korunmasının da kadınlar kadar önemli olduğunu unutmamak gerekmektedir. Genital siğil erkek hastalar için de önemli riskler oluşturmaktadır. Tespit edildiğinde, zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir" şeklinde konuştu.

“KULUÇKA SÜRESİ HPV TİPİNE GÖRE DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”
Kuluçka süresinin HPV tipine göre değişkenlik gösterdiğini belirten Op. Dr. Sarıer, "Bulaştıktan sonra 2 ay ila 6 yıl arasında bir kuluçka devresini takiben kadında veya erkekte genital bölgede, anüste, ağızda sayıları ve büyüklükleri değişken siğiller oluşturur. Yani bazı kişilerde virüsü aldıktan 2 ay sonra siğil çıkabildiği gibi bazı kişilerde ise bu virüs yıllarca hiçbir belirti vermeyip daha sonra genital siğil olarak ortaya çıkabilmektedir" dedi.

“ERKEN YAŞTA CİNSELLİK VİRÜSÜN BULAŞMASINI KOLAYLAŞTIRIYOR”
Erkekte HPV’nin bulaşma riskini arttıran nedenler hakkında da bilgi veren Op. Dr. Sarıer, şunları söyledi:

"HPV’nin bulaşmasını kolaylaştıran sebeplerin başında çok eşlilik gelmektedir. Erken yaştacinselliğe başlamak, güvenli olmayan cinsel ilişkiye girmek bu tür HPV virüsüne bağlı kanserlerin hazırlayıcı nedenlerinden biridir. Genital siğillerin tanısı deneyimli bir hekim tarafından gözle kolaylıkla konulabilmektedir."

HPV TEDAVİSİ İÇİN SEÇENEKLER
Erkeklerde HPV tedavisinin mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Sarıer şunları kaydetti:

"Erkekte kondilom tedavisi için en iyi yöntem yakma yöntemidir. Erkekte kondilom tedavisi için seçenekler sırasıyla koterizasyon, leep veya lazerle doktorun seçeneğine göre yakma işlemi gerçekleştirilir. Tedavide genital siğilleri yakmanın yanı sıra dondurmak, cerrahi olarak çıkarmak ve küçük siğillerde özel kremler sürerek tedavi etme seçeneği de bulunmaktadır. Erkekte HPV tedavisi seçenekleri arasında yakma yöntemi en kalıcı yöntem olup nüksler yani tekrarlar daha azdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 8726 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim