• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 13 °C

Hpv Aşısına Talep Giderek Artıyor

Hpv Aşısına Talep Giderek Artıyor
Prof. Dr. Faruk Buyru, rahim ağızı kanserlerinin önlenmesine erken tanı ve aşının önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Faruk Buyru, rahim ağızı kanserlerinin önlenmesine erken tanı ve aşının önemine dikkat çekti. Buyru "2006 yılından HPV aşı geliştirildi. HPV aşısı pek çok ülkede ulusal aşı takvimine dahil edilmiş durumda. Aşı yapılması konusunda talep de artmaya başladı" dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri (Serviks) Farkındalık Ayı çerçevesinde konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Rahim ağzı kanserinin kadınlarda en sık görülen kanserler arasında dördüncü sırada yer aldığını belirten Buyru, hastalığın aşı ile önlenme ihtimalinin yüksek olduğuna ve tarama programları sayesinde erken tanı konularak tedavi edilebileceğine dikkat çekti.

Rahim ağzı kanseri ile ilgili tarama testlerinin pek çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmasının erken teşhis açısından önemli olduğunu vurgulayan Buyru, "Ülke bazında rahim ağzı kanserinin erken tanısında tarama testi olan smear ne kadar sık kullanılırsa kansere dönüşmeden problemleri tedavi etmek mümkün olabiliyor. En büyük gelişme ise 2006 yılından HPV aşısının geliştirilmiş olması. HPV aşısı pek çok ülkede ulusal aşı takvimine dahil edilmiş durumda. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı ve KETEM'in çalışmaları sonucunda önümüzdeki aydan itibaren toplum bazında ücretsiz olarak uygulanacağını düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

"Her 100 kadından 4'ü bu aşıyı olmuş durumda"

Aşının erken yaşlarda uygulanmasıyla rahim ağzı kanserinden korunmanın mümkün olacağını kaydeden Prof. Dr. Buyru, "HPV aşısı, kişilerin ücretini kendileri karşılayarak uzun süredir ülkemizde de uygulanıyor. Dünyada özellikle aşının devlet tarafından ücretsiz karşılandığı ülkelerde aşı uygulanma oranı yüzde 50'nin üzerine çıkmışken, her 2 kadından biri aşılanmışken, bu oran ülkemizde en fazla yüzde 4 civarında. Yani her yüz kadından 4'ü bu aşıyı olmuş durumda. Aşılanma oranının artması hem rahim ağzı kanserini, hem de genital siğillerin ortaya çıkmasını engelliyor" şeklinde konuştu.

Aşının ortaya çıkması ve tanınmasıyla birlikte insanların rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu fark etmeye başladığını belirten, Prof. Dr. Buyru, "Aşı yapılması konusunda talep de artmaya başladı. Aşının özellikle 9 yaşından itibaren kız ve hatta erkek çocuklarına uygulanmasıyla toplum bazında hastalığın önlenmesi ve tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilecek" dedi.

"45 yaşına kadar uygulanabiliyor"

Aşının erken yaşlarda yapıldığında bağışıklık, antikor oluşturma oranın daha yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Buyru, "9-14 yaş arasında iki doz yapmak yeterli, ilk yapılıyor, ikincisi 6 ile 12 ay arasında uygulandığında yeterli bağışıklık oluşturuyor. 15 yaşından sonra uygulandığında 3 doz yapılması gerekiyor. Yeterli bağışıklık oluşturması için, ilk dozdan en erken 2 ay sonra ikinci doz, 6 ay 1 sene sonra da üçüncü doz uygulanıyor. İlk aşı çıktığında 9-26 yaş arasında etkin olduğu söyleniyordu ama daha sonraki çalışmalar aşının 45 yaşına kadar yapılabilirliğini ve etkin olduğunu ortaya koydu. O nedenle 45 yaşına kadar uygulanabiliyor, ama tercih edilen erken yaşta yapılması. Erken yaşta bağışıklık oluşturma çok daha güçlü oluyor" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 897 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim