UZUN SÜRELİ EVLİLİKLERDE İSTEĞİN AZALMASI NORMAL
Yıllar süren evliliklerde, cinsel isteğin azaldığı, eşlerin uzaklaştığı doğru mudur?
Uzun süreli evliliklerde cinsel istekte azalma olabilir ancak her çift bunu yaşayacak diye bir kural yoktur. 40'lı yaşlardaki bir erkek, doğal olarak oluşan testosteron düşüklüğüne bağlı cinsel istek azalması yaşayabilir. Ya da bir kadın menopoz sürecindeki hormonsal değişimlerle cinsel isteğini kaybedebilir. Bu sorunlara başka cinsel sorunlar da eklenebilir.
SOSYAL FAKTÖRLER DE ETKİLER
Psikolojik etkenler nelerdir?
Günlük yaşam koşuşturması da önemli bir faktördür. Birçok kişiye işe gitmek, trafikte kalmak, çocuklarıyla ve eviyle ilgilenmek için bir gün bile az geliyor. Bu durumda çiftler duygusal, entelektüel ve cinsel anlamda birbirinden uzaklaşabilir. Bu uzaklaşmaya neden olabilecek biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.
Cinsel istek azalması yaşandığı zaman mutlaka doktora gitmek mi gerekir?
Uzun süreli ilişkilerde cinsel beraberlik sıklığının azalması normaldir. Ancak; kaliteli ve sevgi dolu bir beraberlik durumunda cinsel ilişki sıklığı azalsa da cinsel ilişkiden alınan doyum değişiklik göstermez. Önemli olan sizin zevk dolu bir cinsellik yaşayıp yaşamadığınızdır. Eğer bu noktalarda problem yaşıyorsanız, bir uzmana başvurabilirsiniz.
YAŞLILIKTA CİNSEL HAYAT SONA ERMEZ
Yaşlılık cinselliği bitiriyor mu?
Yaşlılıkta tüm vücut fonksiyonlarında doğal bir yavaşlama olur. Aynı şey cinsel fonksiyonlar için de geçerlidir. Penis yapısında değişiklikler, sertleşme süresi ve kalitesinde azalma, cinsel istekte değişimler görülebilir. Kullanılan bazı ilaçlar da cinsel fonksiyonları azaltabilir Ancak bütün bu etkenler cinselliğin bittiği anlamına gelmez. Tüm hayatınız boyunca keyifli bir cinsellik yaşayabilirsiniz.
EKSİK TESTOSTERON İLE İHANET BİRBİRİYLE İLGİLİ
Erkeklerin eşlerine ihanet etmesinde hormonların etkili olduğu doğru mudur?
Evlilik dışı ilişki yaşama olasılığı ve hormon bağlantısını araştıran yeni bir çalışmaya göre; ihanet arzusunun hormon seviyeleriyle ilgili olduğu ortaya çıktı. Aldatma duygusunu tetikleyen etkenler arasında; eksik testorsetonun yanı sıra, kişinin sosyokültürel durumu, duygusal yapısı ve karakteri de rol oynuyor. Kendini mutsuz hissedenlerde de aldatma isteği doğabiliyor.
KALBİ ETKİLEYENLER SEKSİ DE ETKİLİYOR
Kalp hastalığı testosteronu düşürür mü?
Kalbi etkileyen her şey, cinselliği de etkiler. Diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol, aşırı alkol tüketimi, hareketsizlik gibi sorunlar, cinsel bölgeye giden damarlarda da hasar yaratır. Şeker hastası olan erkeklerde, sertleşme sorununun görülme olasılığı normal erkeklere göre üç kat daha fazladır. 2 bin 435 İtalyan hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre ise; kilo fazlalığı yaşayan erkeklerde testosteron seviyeleri düşüyor.
ESRA TÜZÜN