Dünya genelinde 3 erkek ve 4 kadından 1'inin neredeyse her gece horladığına dikkat çeken Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlamanın tedavi edilebilen bir sağlık sorunu olduğunun altını çizerek, bir tedavi belirlenmeden önce horlamanın altında yatan nedenlere odaklanmak gerektiğini vurguladı.
Horlamanın Nedenleri Nelerdir?
Horlama, uyku sırasında solunum engellendiğinde ortaya çıkar. Hava yumuşak dokuları itmeye çalışırken, titreşirler horlamaya neden olur.
Erkekler, kadınlar, hatta çocuklar da dahil olmak üzere herkes horlayabilir. Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, “Sanıldığının aksine horlama aslında çocuklarda da oldukça yaygındır. Ancak erkeklerde ve aşırı kilolu kişilerde daha yaygın olma eğilimindedir. Ve yaşlandıkça genellikle daha da kötüleşir” diyerek çoğu zaman horlamaya aşağıdakiler gibi altta yatan bir durumun neden olduğunu belirtti:
1- Obezite
Fazla kilo, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde horlamanın başlıca nedenlerinden biridir. Uyku sırasında boyundaki yağ dokusu boğaza baskı yaparak boğaz kasları gevşediğinde hava yollarını tıkayabilir. Kilo vermek, kelimenin tam anlamıyla baskıyı azaltabilir.
2- Tıkalı burun hava yolları
Nazal pasajları kısmen tıkalı olan kişiler, havanın geçişini sağlamak için ekstra çaba sarf etmek zorundadır. Bu, yumuşak ve sarkan dokuyu bir araya getirerek horlamaya neden olabilir. Bazı insanlar sadece alerji mevsimlerinde veya sinüs enfeksiyonu olduğunda horlarlar. Sapmış bir septum (bir burun deliğini diğerinden ayıran duvar) veya nazal polipler (inflamatuar büyüme) gibi burun kusurları da tıkanıklığa neden olabilir.
3- Uzun yumuşak damak veya küçük dil
Uzun bir yumuşak damak (ağzın çatısı) veya uzun bir küçük dil (ağzın arkasındaki sarkan doku), burundan boğaza olan açıklığı daraltabilir ve hava yolunu kısmen tıkayabilir. Nefes alırken bu yapılar titreşerek birbirine çarpar ve horlama sesi oluşur.
4- Boğaz ve dilde zayıf kas tonusu
Boğaz ve dil kasları çok gevşeyebilir, bu da onların çökmesine ve alt hava yoluna geri düşmesine izin verir. Yatmadan önce çok fazla alkol tüketmek veya uykusuzluk gibi diğer faktörler de boğazın gevşemesine ve horlamaya neden olabilir.
5- Obstrüktif uyku apnesi
Horlamayla sebep olan başlıca nedenlerden biri obstrüktif uyku apnesidir. Tedavi edilmeyen obstrüktif uyku apnesi semptomları arasında gündüz uyku hali veya yorgunluk, nefes nefese kalma, geceleri boğulma atakları ve uyurken nefes almada tanık olunan duraklamalar bulunur.
6- Uyku pozisyonu
2009 yılında İsrail'de 2.077 uyku bozukluğu hastası üzerinde yapılan bir araştırma, hastaların %54'ünde horlamanın uyku pozisyonundan kaynaklandığını buldu.
Sırt üstü uyumanın horlama ile ilişkili olma olasılığını yükselttiğini ifade eden Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı da, “Bu pozisyonda uyumak, dilin boğazın arkasına doğru gevşemesine neden olarak, kısmen tıkanmış bir hava yolu ile sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.
Horlamayı Engellemenin En Kolay Yolu: Horlama Protezi
Piyasada horlamayı önlemeye yardımcı olduğunu iddia eden çok sayıda ürün bulunduğuna dikkat çeken Dr. Saygı, horlamayı önlemenin en kolay, ekonomik ve etkin tedavi yönteminin
horlama protezi olduğunu dile getirdi.
Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlama protezine dair ayrıntıları şöyle aktardı:
“Sadece gece yatarken ve tedavi süresince kullanılan horlama protezi, tıpkı bir boksör dişliğine benzer. Alt çeneyi önde konumlandırarak, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açar. Böylece horlama ve uyku apnesini engeller. Yüzde 90-95 seviyelerine ulaşan bir başarı oranına sahip olan horlama protezi, kişiye özel yapılır. Hiçbir cerrahi müdahale gerektirmeyen protezin, çoğu zaman ilk gecede etkileri gözlemlenir.