Ramazan ayında en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan bir tanesi de mide sorunlarıdır. Özellikle hızlı yemek tüketimi ve gazlı içeceklerinde iftar sofralarında içilmesi reflü şikayetlerini de artışına neden oluyor. Yaz aylarına denk gelen Ramazan’da uzun süre aç kalındıktan sonra iftarda fazla miktarda ve hızlı yemek yenilmesi, sigara ve gazlı içeceklerin tüketilmesinin reflü şikayetinde artışa neden olduğunu dile getiren Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) İç Hastalıkları ve GastroenterolojiBilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hakkı Kalkan, konuyla ilgili şunları söyledi:
İFTARDAN HEMEN SONRA İÇMEYİN
“Reflü, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle aç kalma süresi uzadı. Uzun süre aç kalındıktan sonra iftarda fazla miktarda ve hızlı yemek yenilmesi, sigara ve gazlı içeceklerin tüketilmesi reflü şikayetinde artışa neden oluyor. Sigara içilmesi iftarda çok sık rastlanılan bir olay. Hemen sigarayla iftarını yapanlar bile var. Sigara yemek borusuyla mide arasında, alt özofagus sfinkteri (mide kapağı) denen fizyolojik basınç bariyerinde gevşemeye yol açar. Böylelikle mide basıncının azalması söz konusu olmakta ve midenin içerisine yemek borusuna kaçıyor. Bu yüzden sigara içilmesinin ertelenmesi daha doğru olacaktır.”
YATIŞ ŞEKLİ DE HASTALIĞI ETKİLİYOR
“Sahur sonrasında hemen yatılmaması gerekiyor. Yatarken de sol yan tarafa yatılması veya yüz üstü yatılması daha uygundur. Sırt üstü ve sağ yan tarafa yatılması reflü şikayetlerini artırır. Bilimsel çalışmalarda karbonhidrat tüketiminin, yağ tüketiminin, gazlı ve asitli içeceklerin reflü şikayetlerini artıracağı bildirilmiştir. Hafif egzersizlerin ve sakız çiğnemenin de reflüyü önleyici etkisi olabilir. Reflüyü tetikleyebileceği için kesinlikle iftar sonrası ağır egzersizlerden kaçınılması gerekir."