• BIST 9957.33
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 14 °C

Hızlı yaşam tarzı şişmanlatıyor

Hızlı yaşam tarzı şişmanlatıyor
21. yüzyılın getirmiş olduğu ‘hızlı yaşam tarzı’ beslenme alışkanlıklarını da kötü yönde etkilemiştir. Zamanla yarışıyor olunması bazı öğünlerin hızlı ve çabuk bir şekilde geçiştirilmesine neden olmaktadır.
 
Vitamin ve mineral eksikliğinin takviye edilmesinin de sağlıklı ve zinde bir vücut için gerekli olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili kişi hangi testleri yaptırmalı ve vücudunda eksik olanları nasıl takviye etmeli? Bunlara dikkat etmediği zaman ne tarz sonuçlar yaşanabilir?
 
Vitaminler suda erimelerine göre ikiye ayrılmaktadırlar. Yağda eriyen vitaminlerin eksikliği sık olarak görülmektedir. Özellikle güneş ışığına az maruz kaldığımız kış aylarında D vitamini eksikliği olmaktadır. Genel bir yorgunluk, eklemlerde ağrı, halsizlik gibi şikayeti olanların D vitamini düzeylerine baktırmaları gerekmektedir. Bir başka eksikliğini sık gördüğümüz vitamin B12’dir. Unutkanlık, konsantrasyonda güçlük yaşayanların bu vitaminin düzeyine baktırmaları gerekir. Tedavide eksikliği olan vitaminin yerine konulması ile yapılmaktadır.
 
Yeme davranışıyla ilgili gördüğünüz yanlışlar nelerdir? Bunları tek tek belirterek doğru yeme davranışını belirtir misiniz?
En önemli yanlış kısa sürede, hızla öğünün tüketilmesidir. Beynin doyma merkezi doyumu minimum 10. dakikadan itibaren algılamaya başlaması nedeniyle hızlı tüketilen besinler doygunluk hissi uyandırmayacaktır. Bir başka yapılan yanlış ise başka bir şeyle uğraşırkan yemek yenilmesidir. Yani televizyon karşısında veya kitap okurken tgıdaların tüketilmesidir. 
 
Obezite tedavisi nasıl gerçekleştiriliyor?
İlk tedavi seçeneği davranış modifikasyonudur. Yeme alışkanlığının sorgulanıp yapılan yanlışlara göre hastaya bunların değiştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulur. İkinci sırada diyet ve egzersiz, daha sonra da ilaç ve cerrahi tedavi uygulanır.
 
Obez birinin ne tarz egzersizleri tercih etmesi gerekiyor?
Şişman bireylerde ağırlığa bağlı olarak diz ve kalça eklemlerinde yıpranma sık görülmektedir. Jogging, kross gibi eklemlere ekstra ağırlık bindirecek egzersizler önerilmemektedir. Şişmanlar için en çok önerilen egzersiz yüzmedir.
 
Çocukların ileride obezite riski taşımaması için ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini detaylı olarak açıklayabilir misiniz?
 
Öncelikle çocukların yüksek enerji veren besin maddelerinden uzak durmaları gerekmektedir. Fruktoz içeriği yüksek olan tatlı ve meşrubat kısıtlaması ileride obezite gelişimini engellemektir. 
 
Ebeveynlerin konuyla ilgili yaptığı en büyük yanlışlar nelerdir? Çocukların beslenme çantalarını hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Yukarıda değindiğim yüksek enerji verici gıda maddelerini çocukların tüketmesine izin vermek ebeveynlerin yaptığı en büyük yanlıştır. Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin beslenme çantasına konulması, yüksek karbonhidratlı sandeviçler yerine daha dengeli gıdaların hazırlanması önerilmektedir.
 
Obezite hangi hastalıklara yol açıyor?

Obezite, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, eklem hastalıkları, karaciğer yağlanması, siroz gibi hayatı tehdit eden hastalıklara yol açmaktadır. Şişman hastalarda bazı kanser türleri de fazla görülmektedir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5245 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim