Zamanla yarışıyor olunması bazı öğünlerin hızlı ve çabuk bir şekilde geçiştirilmesine neden olmaktadır. Kalori değeri yüksek besinlerin çok kısa zamanda tüketilmesi, ‘fast food’ denilen beslenme biçimi şişmanlığa yol açan önemli bir etkendir. Öğün atlanması ve bir sonraki öğünde aşırı düzeyde yemek yenilmesi metabolizmayı ciddi bir şekilde kötü yönde etkilemektedir. Beslenme ile ilgili bir başka hata başkalarının hazırladıkları besinlerin daha fazla tüketilmesidir. Ev dışında hazırlanan besin maddelerinin içerik bakımından evde hazırlananlara göre şişmanlık için daha büyük bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir.
Egzersiz hayatımızda ne kadar yer ediyor, ne kadar yer etmeli?
Düzenli egzersiz yapmayı çok seven bir toplum olduğumuz söylenemez. Bunun eğitim düzeyi ile de ilişkisi olduğunu gözlemlemekteyim. Yaptığığımız bir çalışmada düşük eğitim düzeyine sahip fazla kilolu kadınlarda egzersiz yapma oranının çok düşük olduğu, üniversite mezunu olanlarda ise bu oranın belirgin derecede yüksek olduğu saptandı. Yine de düzenli egzersiz yapanların oranının sağlıklı yaşam için önerilen, haftada 3 kez 30 dakikadan daha az olmayacak şekilde, istenilen düzeyde olmaması kilo kontrolünün önünde duran en büyük engellerden biridir.
Ne tarz egzersizlerin seçileceği kişinin kilosuna, yaşına göre farklılık gösterir mi?
Egzersizin tipi ve süresi kişinin yaşına göre belirlenmelidir. Maksimum kalp hızının %80’ini aşmıyacak şekilde en az 30 dakikalık egzersiz yapılması önerilmektedir. Yağ asitlerinin 20. dakikadan sonra kullanılmaya başlanması nedeniyle egzersizin süresi ve çeşidi önemlidir.Kilo durumuna göre fazla kilolularda daha çok izometrik tipte egzersizin seçilmelidir. Yüzme şişman hastalarda en çok tercih edilmesi gereken spordur.
Şişmanlığın en büyük nedenleri nelerdir?
Yeme düzenindeki değişim ve sedanter yaşam tarzı dediğimiz az haraket etme şişmanlığın en büyük nedenini oluşturmaktadır. Besin maddelerine ulaşmanın günümüzde çok daha kolay olması, besini aramada fazla efor sarf edilmemesi, genetik yatkınlığı olan kişilerde şişmanlık gelişimine yol açmaktadır.
Kişi ne zaman obez diye nitelendirilir?
Vücut yağ miktarının normal sınırların üzerine çıktığı durumda kişi obez olarak tanımlanır. Yağ miktarını ölçülmesinde birçok teknikler kullanılmaktadır. En yaygını boyun karesini ağırlığa bölünmesi ile elde edilen Vicut Kitle İndeksi değeridir. Bu değerin 30 üzeri olması şişman tanımına girer.
Nasıl beslenmeliyiz?
Günlük enerji ihtiyacının kalori cinsinden değeri tespit edilip bu değerin üstünde gıda alımı kısıtlanmalıdır.
Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralları nelerdir?
Dengeli beslenmek başlıca kuraldır. Yani günlük enerji ihtiyacının %50-55 düzeyini karbonhidratlardan %20-30 yağlardan ve geri kalanını proteinlerden karşılanmasıdır. Doymuş yağ içeren gıdalardan uzak durulması, günde en az 2 litre sıvı tüketilmesi önerilmektedir.
Vitamin ve mineral eksikliğinin takviye edilmesinin de sağlıklı ve zinde bir vücut için gerekli olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili kişi hangi testleri yaptırmalı ve vücudunda eksik olanları nasıl takviye etmeli? Bunlara dikkat etmediği zaman ne tarz sonuçlar yaşanabilir?
Vitaminler suda erimelerine göre ikiye ayrılmaktadırlar. Yağda eriyen vitaminlerin eksikliği sık olarak görülmektedir. Özellikle güneş ışığına az maruz kaldığımız kış aylarında D vitamini eksikliği olmaktadır. Genel bir yorgunluk, eklemlerde ağrı, halsizlik gibi şikayeti olanların D vitamini düzeylerine baktırmaları gerekmektedir. Bir başka eksikliğini sık gördüğümüz vitamin B12’dir. Unutkanlık, konsantrasyonda güçlük yaşayanların bu vitaminin düzeyine baktırmaları gerekir. Tedavide eksikliği olan vitaminin yerine konulması ile yapılmaktadır.
Yeme davranışıyla ilgili gördüğünüz yanlışlar nelerdir? Bunları tek tek belirterek doğru yeme davranışını belirtir misiniz?
En önemli yanlış kısa sürede, hızla öğünün tüketilmesidir. Beynin doyma merkezi doyumu minimum 10. dakikadan itibaren algılamaya başlaması nedeniyle hızlı tüketilen besinler doygunluk hissi uyandırmayacaktır. Bir başka yapılan yanlış ise başka bir şeyle uğraşırkan yemek yenilmesidir. Yani televizyon karşısında veya kitap okurken tgıdaların tüketilmesidir.
Obezite tedavisi nasıl gerçekleştiriliyor?
İlk tedavi seçeneği davranış modifikasyonudur. Yeme alışkanlığının sorgulanıp yapılan yanlışlara göre hastaya bunların değiştirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunulur. İkinci sırada diyet ve egzersiz, daha sonra da ilaç ve cerrahi tedavi uygulanır.
Obez birinin ne tarz egzersizleri tercih etmesi gerekiyor?
Şişman bireylerde ağırlığa bağlı olarak diz ve kalça eklemlerinde yıpranma sık görülmektedir. Jogging, kross gibi eklemlere ekstra ağırlık bindirecek egzersizler önerilmemektedir. Şişmanlar için en çok önerilen egzersiz yüzmedir.
Çocukların ileride obezite riski taşımaması için ebeveynlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini detaylı olarak açıklayabilir misiniz?
Öncelikle çocukların yüksek enerji veren besin maddelerinden uzak durmaları gerekmektedir. Fruktoz içeriği yüksek olan tatlı ve meşrubat kısıtlaması ileride obezite gelişimini engellemektir.
Ebeveynlerin konuyla ilgili yaptığı en büyük yanlışlar nelerdir? Çocukların beslenme çantalarını hazırlarken nelere dikkat edilmeli?
Yukarıda değindiğim yüksek enerji verici gıda maddelerini çocukların tüketmesine izin vermek ebeveynlerin yaptığı en büyük yanlıştır. Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin beslenme çantasına konulması, yüksek karbonhidratlı sandeviçler yerine daha dengeli gıdaların hazırlanması önerilmektedir.
Obezite hangi hastalıklara yol açıyor?
Obezite, başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, eklem hastalıkları, karaciğer yağlanması, siroz gibi hayatı tehdit eden hastalıklara yol açmaktadır. Şişman hastalarda bazı kanser türleri de fazla görülmektedir.
Hızlı yaşam şişmanlatıyor!
21. yüzyılın getirmiş olduğu ‘hızlı yaşam tarzı’ beslenme alışkanlıklarını da kötü yönde etkilemiştir. Zamanla yarışıyor olunması bazı öğünlerin hızlı ve çabuk bir şekilde
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2326 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Amazon "Organic Windy Valley" ürünlerini tüketicilere sunuyorAmazon, internet sitesi üzerinden Organic Windy Valley markasının gıda ürünlerine ulaşılabildiğini duyurdu.
Etimesgut Belediyesinden çölyak hastalarına özel gıda desteğiEtimesgut Belediyesi, çölyak hastalarına glütensiz gıda ürünlerinden oluşan özel gıda paketi vermeye başladı.
Sincan’da Çölyaklı Vatandaşlara Özel PiknikSincan Belediyesi çölyaklı vatandaşlara destek olmaya devam ediyor. Başkan Murat Ercan'ın katılımıyla Polatlar Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon...
Tavsiye Üzerine Gittiği "Sağlıklı Hayat Merkezi"nde 10 Ayda 23 Kilo VerdiKastamonu'da geçirdiği rahatsızlık üzerine aile hekiminin tavsiyesiyle Sağlıklı Hayat Merkezine müracaat eden 44 yaşındaki kadın, 10 ayda 23 kilo vererek...
- 12:43 - Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildi
- 11:53 - ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısı
- 11:38 - AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret etti
- 11:23 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyor
- 11:23 - DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısı
- 11:23 - Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısı
- 11:03 - Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldı
- 00:03 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:
- 23:33 - İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandı
- 22:48 - New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştı
- 22:43 - Samsun'da usta öğreticiler ile öğrencilere ağız ve diş sağlığı semineri verildi
- 22:43 - Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 645 kişinin öldüğünü açıkladı
- 21:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması yarına ertelendi
- 21:28 - DSÖ: M çiçeği virüsü uluslararası öneme sahip halk sağlığı acil durumu oluşturmaya devam ediyor
- 20:18 - Kosova'nın tek Türk Belediyesi Mamuşa'da Genel Aile Sağlık Merkezi açıldı
- 18:28 - Sağlık Bakanlığından "Ağız ve diş muayeneleri düzenli aralıklarla yapılmalı" uyarısı
- 18:18 - Erzurum'da 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü kutlandı
- 17:43 - Yağlıdere'de akılcı ilaç kullanımı konusunda vatandaşlar bilgilendirildi
- 17:13 - Kızıltepe Devlet Hastanesinde Anjiyo Ünitesi hizmete girdi
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim