• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Hızlı verilen kilolar ölüme neden olabilir!

Hızlı verilen kilolar ölüme neden olabilir!
Obezite ciddi bir hastalıktır, tıbbi olarak tedavi edilmelidir ! Obezite ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya kısa vadede hızlı çözümlerin hayati problemlere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Obezite ve Metabolizma Hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya kısa vadede hızlı çözümlerin hayati problemlere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Günümüzde her iki kişiden birinin sağlık sorunu olan şişmanlık tedavisinde, elimizi nereye atsak mucize zayıflama yöntemleri ile ilgili alternatifler buluyoruz.
Bu mucize çözümlerin çoğu, kişinin o andaki yüksek kilosundan biran önce kurtulmasına yönelik son derece sağlıksız yöntemler olabiliyor. Mucize diyet reçeteleri veya hiç yan etkisi olmayan! bitkisel ürünler çok sık karşımıza çıkabiliyor.
Bunlardan bir tanesi de kişilerin biran önce kilo verebilmek için kendilerini belirli bir süre zayıflama kamplarına kapatması. Bu kamplarda, herkesin aynı vücut metabolizmasına sahip olduğu varsayılarak, herkese aynı diyetin ve aynı egzersiz programın uygulandığı, kişiye özel olmayan uygulamalar yapılmakta. Çok düşük enerjili yiyecekler ve çok yoğun egzersiz programları uygulanmakta.


Biz tıbben biliyoruz ki, herkesin metabolizma hızı aynı değildir. Herkesin vücut yapısı ve genetik yükü de aynı değildir. Kişiler metabolizma hızının altında çok düşük kalorili yiyeceklerle beslendirilip, çok yoğun egzersiz programları yaptırılırsa, çok hızlı kilo kaybına bağlı vücut elektrolit dengesinde bozulma, kalpte ritim problemleri ve buna bağlı ölümler ortaya çıkabilir. Bu tür programlarda ölüm olmasa bile saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma, halsizlik, yorgunluk, bayılmalar ve kalp çarpıntıları da ortaya çıkabilir. Zaten bu uygulamalarda hastaya yeni bir davranış modeli öğretilmediği için her ne kadar kısa sürede kilo verilse bile,hasta kendi hayatına döndüğünde verdiği kilolarını iki kat daha fazlası ile tekrar alabilmekte.. Sağlıklı olan kilo kaybı haftada minimum 500 gr. Maksimum 1kg’dir. Ayda 5-6 kilo kayıp sağlıklı olandır.


Şişmanlığın ciddi bir metabolizma hastalığı olduğu bilinmelidir. Şişmanlığa neden olan; insülin direnci, hipotiroidi, böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması gibi klinik durumlar belirlenmelidir. Beraberinde şişmanlığın getirdiği hastalıklar açısından risk analizi yapılmalıdır. Mesela; Hipertansiyon, Kalp-Damar Hastalıkları, böbrek-karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı gibi durumlar ortaya çıkarılmalı ve öncelikle bu yönde hastalar kontrol alınmalıdır. Ayrıca kişilerin metabolizma hızları, günlük alışkanlıkları irdelenerek hayat boyu gidecek davranış değişikliği eğitimine alınmalıdır. Şişmanlığın ciddi bir hastalık olduğu bilinci halk arasında oluşturulmalıdır. Kısa vadede hızlı çözümlerin çok büyük ciddi hayati problemlere yol açabileceği bilinmelidir.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2614 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim