• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 13 °C

Hızlı giden kilolara dikkat!

Hızlı giden kilolara dikkat!
Dengeli beslenip, yasaksız yemeyi öğrenmek, keyifli ve formda yaşamanın, tekrar kilo almamanın tek anahtarı..

Dengeli beslenip, yasaksız yemeyi öğrenmek, keyifli ve formda yaşamanın, tekrar kilo almamanın tek anahtarı

“Hızlı giden kiloya sevinmemek mümkün mü?” dediğinizi duyar gibiyim birçok kez bunun sağlıksız bir durum olduğunu duysanız da yine de kolayca kilolardan kurtulmak fikri insana cazip geliyor. Sizi çok iyi anlıyorum bir an önce aldığınız kiloları vermek istiyorsunuz, kilolar üzerinizde yük gibi belki de aynalara küstünüz. Peki şimdi ayna karşısına geçin gözlerinizin içine bakarak düşünün kendinizle yüzleşin bu kiloları kaç günde veya haftada hatta kaç ayda belki de kaç yılda aldınız. Şimdi birdenbire incecik olmak için kısacık bir süre yeterli mi? Şöyle de düşünebilirsiniz dişlerinizi düzenli fırçalamadığınız için ağzınızda 5 tane çürük var ve şimdi 1 hafta boyunca fırçalayarak bu dişleri kurtarmak istiyorsunuz hadi diyelim ki, diş hekimine gittiniz bu çürükler düzeldi ama sonra yine diş fırçalamadınız bu defa yeni çürükler olacak değil mi? İşte kilo alıp verme sürecini de böyle düşünebilirsiniz... Üstelik hızlı kilo gitmesi için yapılan diyetlerde çok aşırı sınırlamalar yasaklar ve sağlığınıza zararlı olabilecek uygulamalar sizi bekliyor

Ayda 4-6 kg. vermek en doğrusu


Dünya Sağlık Örgütü’ne göre haftada 500 gr.-1 kg. arasında kilo kaybı sağlıklı yani yeterli ve dengeli bir diyetle ayda 4-6 kg. arasında ağırlık kaybı en doğrusu oluyor. Diyet yapmak yerine yeme biçimi düzeltilmeli kısa süreli hedefler yerine ömür boyu uygulanacak, yaşam biçimi haline gelecek değişiklikler ve hedefler benimsenmeli. Kısa süreli programlar kalıcı davranış değişikliği için yeterli değildir, bireyin sosyal hayatını bozmayacak bir beslenme planı en doğru seçimdir. “Ya hep ya hiç” mantığı yerine “Yaparsam daha iyi olur” bakış açısına geçmek bireyde kısıtlama duygusu yaratmak yerine daha olumlu bir bakış açısı ve daha rahat bir kilo verme süreci sağlamaya yardımcıdır.

Yüksek protein diyetleri risklidir


Düşük karbonhidratlı yüksek proteinli olup hızlı kilo verdiren diyetler ilk kez 1863 yılında Banting tarafından şeker hastalığının tedavisi amacıyla kullanılmıştır. Bu diyetlerde yan etki olarak baş ağrısı, bulantı, ishal, halsizlik sıkça gözlenir. Bu diyetler hızlı kilo vermeyi sağlayan ancak kalıcı olmayıp daha fazla kilo almaya davet eden diyetler olup bilimsel araştırmalara göre önerilmemektedir.
Bu tür diyetlerde düşük karbonhidrat tüketimiyle, ilk günlerde yaşanan su kaybı nedeniyle ortaya çıkan hızlı kilo kaybı yüz güldürücüdür ancak sağlıksızdır. Çünkü yeterli karbonhidrat olmadığında (günlük 50 gr.’dan daha az ki bu yaklaşık 3-4 dilim ekmeğe eşittir) kaslar karbonhidrat ihtiyacı için kullanılabilir kas kaybıyla kilo verildiğinde 1 gr. kas kaybına karşılık vücut 2.7 gr. su atar. Ama hızlı giden bu kilo kaybı tüm dokular için risklidir.

Yasaklar koymadan zayıflayın yeniden kilo almayın


Yasaksız beslenerek kilo vermek, kalıcı kilo kaybını da beraberinde getirir ve mahrumiyet duygusunu ortadan kaldırır. Diyet yaparken mükemmel olmaya çalışıldığında küçük bir kaçamak bile suçluluk duygusunu artırabiliyor. Bu da bireylerin motivasyonunun düşmesine ve zamanla vazgeçmesine neden oluyor. Sonuç olarak verilen kilolar tekrar katlanarak geri alınıyor. Oysa en başarılı diyet uygulayan kişi bile birçok hata yapabilir, insanların kötü günleri, kötü haftaları, hatta bütün bir aylarının bile kötü olabileceğini kabullenmek mümkün olursa, diyet süreci başarıyla yönetilebilir. Diyet yerine ‘dengeli ve ölçülü beslenme’ biçimi fikri kabul edilmeye çalışılmalıdır.

Yasaklar yerine dengeli ve ölçülü beslenme;


* Sizi mutlu eder
* Yasaklama yapmaz
* Her ortamda uygulanabilir
* Akılda kalıcı ve pratik öneriler sunar
* Yeterli beslenme ve sağlıklı beslenmeyi içinde barındırır
* Hiçbir besini suçlamaz, hiçbir besinden mucize beklemez
* En sağlıklı yiyecek bile fazla yenildiğinde zarar verebilir, miktar yani ‘ölçü’ esastır.
Dengeli beslenip, yasaksız yemeyi öğrenmek, keyifli ve formda yaşamanın ve tekrar kilo almamanın tek anahtarıdır. Her şeyden ölçülü miktarda tüketirseniz yasak da olmaz suçlu da...

Yasakları yasaklayın


Daha önce başarılı veya başarısız diyet programı uygulamış olabilirsiniz. Her iki deneyiminiz de çok değerli çünkü bunlar davranış değişikliği için önemli veriler, duygularınızı yazmayı deneyin size ışık tutabilir. Eğer sağlığınız için kilo veriyorsanız, aç kalarak kendinizi mutsuz, sinirli, gergin hissetmek aslında sağlıksız bir durumdur.

En çok yapılan diyet hataları neler?


* Ekmeğin tamamen kaldırılması
* Öğün atlamak, günde tek veya iki öğün beslenmek
* ‘Ya hep ya hiç’ diye düşünüp aç kalmak
* Tek besin içeren diyetler uygulamak
* Sadece sıvıyla beslenmek
* Popüler diyetleri uygulamak

Dilara Koçak

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2903 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim