Hipertansiyonun vücuda zararları nelerdir?
Ateroskleroz(Damar sertliği)
Beyin kanaması ve felç
Kalp krizi ve yetmezliği
Gözlerde görme kaybı
Böbrek hasarı gibi hastalıklar kişinin yaşam kalitesini bozar ve ömrünü kısaltır.
Bu nedenlerden dolayı, hipertansiyon önemle tedavisi gereken bir hastalıktır.
Nasıl teşhis edilir?
Çok şiddetli hipertansiyon vakaları hariç olmak kaydı ile üç veya daha fazla sayıda yapılan ölçümlerde sistolik kan basıncının 140 mmHg veya diyastolik kan basıncının 90 mmHg’ nin üzerinde olması veya her ikisinin bu değerler üzerinde olması teşhis için yeterlidir. Bir kereye mahsus yapılan ölçüm doğru olmayabilir ancak malign hipertansiyon dediğimiz şiddetli hipertansiyon vakalarında ilk ölçümde teşhis konulabilir.
Nasıl tedavi edilir?
Sınırda tansiyon hastalarında ideal kiloya düşme, uygun egzersiz, az tuzlu diyet, stresten kaçınma gibi yaşam tarzı değişiklikler ile tansiyon kontrolü sağlanabilir.
Orta şiddetli hipertansiyonda bu önlemlerin yanı sıra ilaç tedavisine başlanmalıdır. Çok çeşitli ve etkili ilaçlar geliştirilmiştir. Kişi için en uygun tansiyon tedavisi doktorunun muayene ve tetkiklerinin sonucu uygun gördüğü tansiyon ilacı olmalıdır. Yapılan takip ve kontrollerle uygun ilaç ve doz ile tansiyon kontrolü sağlanılacaktır. Tansiyon tedavisin ömür boyu olduğu unutulmamalıdır.
Şikâyetlerin kaybolması, tansiyonun kontrol altına alınması ve yan etkiler nedeni ile doktora danışmadan ilaç kesilmemeli veya doz değişikliği yapılmamalıdır. Düzenli ilaç kullanımı ile tansiyonun oluşturabileceği organ hasarlarını engellemek veya geciktirmek mümkündür. Kan basıncı yüksekliklerinin zamanında tespit edilememesi ve tedavideki aksaklıklar nedeni ile hipertansiyon, dünyada ölüme ve kalcı rahatsızlıklara neden olan hastalıklar arasında yer almaktadır.