• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Hipertansiyon 14-15 yaşındaki çocuklarda bile görülüyor

Hipertansiyon 14-15 yaşındaki çocuklarda bile görülüyor
İngiliz Profesör Graham MacGregor’a göre ‘sessiz bir katil’. Çünkü sessizce ortaya çıkıyor, fark edilene kadar kalp, göz, beyin veya böbrekleri hasta ediyor. İleri yaşlarda görülen hipertansiyon, bugün 14-15 yaşındaki çocuklarda dahi görülüyor.

Belirti yoksa neden endişelenelim?

Hipertansiyon, inme ve kroner kalp hastalıkları için risk oluşturur. Mesela bir kişinin büyük tansiyonu 135, küçüğü 85 ise kalp krizi ve inme geçirme riski büyük tansiyonu 115, küçüğü 75 olan kişiye oranla iki kat daha fazla...

Riskleri nedir?

BEYİN

İnmenin yüzde 60’ına yüksek tansiyon neden olur. Bu da zihin geriliğine yol açabilir. Yüksek tansiyon nedeniyle ortaya çıkan nörolojik rahatsızlığın belirtileri başağrısı, bulantı ve kusmadır.

RETİNA

Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon gözdeki damarları daraltır. Bu da retinada hasar yaratır. İleri safhada anevrizma ve kanamaya yol açar. Belirtileri görme bozukluğu ve başağrısıdır.

KALP

Kardiyovasküler hastalıklara neden olan en büyük risk hipertansiyon hastası olmak. Örneğin İngiltere’de kalp krizinden ölenlerin yarısının hipertansiyon hastası olduğu tespit edilmiş.

ARTERLER

Yüksek tansiyon damarlarlarda sertleşmeye neden olur, beyin veya kalbe giden damarları tıkar. Bu hastalığın sonucu olarak ağrı, daha fazla ağrı ve doku kaybı yaşanır.

BÖBREKLER

Böbrekler, tansiyonu düzenlemede rol oynar. Tansiyonun hem sebebi hem sonucu gibidir. Zira yüksek tansiyon böbreklerde hasara, kronik böbrek rahatsızlarına neden olur.

Sürekli tansiyon ölçmek stres yaratır

Kesinlikle! Mesela bazı hastalar evde ölçtüğü tansiyona güvenmez ve sürekli doktora giderek ölçüm yaptırır. Sabah-akşam olmak üzere evde iki kez ölçmeniz yeterli. Sonuçları birkaç gün not edip doktora öyle gitmeli.

Yaş bir faktör mü?

Hipertansiyon, yaşla birlikte ortaya çıkan bir hastalık. Tansiyonun normal olduğunu anlamak için yaşınıza 100 ekleyin. Örneğin yaşınız 35, buna 100 eklemeniz gerekiyor. Buna karşın genel geçer görüş yaş ne olursa olsun normal tansiyonun 12’ye 8 olması yönünde. İngiliz Tansiyon Derneği ise 11’e 7’de tutulması gerektiğini söylüyor.

Alternatif tıp yardımcı olabilir mi?

Yapılan araştırmalar yüksek tansiyonu düşürmede meditasyon ve rahatlama tekniklerinin etkili olduğunu ortaya koydu. Ancak ne olursa olsun tansiyonun 24 saatte bir mutlaka ölçülmesi gerekiyor. 

Bu hastalık genetik mi?

Genetik faktörler yüksek tansiyonun ortaya çıkmasında yüzde 30 pay sahibi. Eğer bir kişinin hem annesi hem babası hipertansiyon hastası ise kendisinin de bu hastalığa yakalanma oranı diğer kişilere oranla iki kat daha fazla. Yapılan araştırmalara göre siyahilerde, güney Asyalılarda hipertansiyon görülme oranı azaldı. Dolayısıyla bazı araştırmacılar etnik durumun da hastalığın görülmesi konusunda bir fikir verdiği görüşünde.

İnci Döndaş / [email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 22709 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim