• BIST 9232.9
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 11 °C

Hipertansiyon 14-15 yaşındaki çocuklarda bile görülüyor

Hipertansiyon 14-15 yaşındaki çocuklarda bile görülüyor
İngiliz Profesör Graham MacGregor’a göre ‘sessiz bir katil’. Çünkü sessizce ortaya çıkıyor, fark edilene kadar kalp, göz, beyin veya böbrekleri hasta ediyor. İleri yaşlarda görülen hipertansiyon, bugün 14-15 yaşındaki çocuklarda dahi görülüyor.

Şekerli bisküvi ve kekte de tuz var!

Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, gün içinde yemeğe hiç tuz atılmasa bile yiyeceklerden aldığımız miktarın yeterli olduğunu söylüyor. Çünkü domates bile tuzlu! Örneğin kek tatlıdır ama içindeki kabartma tozu bile tuz kaynağı. 

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, Türkiye’de gerek yanlış beslenme gerekse hareketsizlik yüzünden hipertansiyonun daha çok görülmeye başlandığını söylüyor.

Türkiye’de hipertansiyonun görülme yaşı düştü mü?

Gençler arasında da hipertansiyon hastası sayısı her geçen gün artıyor. 30 yaşında ortaya çıkan hipertansiyon günümüzde 14-15 yaşındaki çocuklarda bile görülüyor. Gençlerde tansiyonun çıkmasının altında başka bir neden olabilir, örneğin böbrek damarında bir sorun gibi... Hızlı tüketim, aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler, fruktozlu gazlı içecekler, hareketsiz yaşam bunun temel sebebi. Obezite ile hipertansiyon arasında bir ilişki var. 

Hipertansiyonun belirtileri nedir?

Hiçbir şikayete yol açmıyor. Kişi nadiren ensesinde ağrı hissedebilir. Şikayet olmasa bile tansiyonun normal olduğu söylenmez. Kişi fark etmeden hipertansiyona uyum sağlar, uzun vadede göz, böbrek, kalp gibi organlarda hasara neden olabilir.

Özellikle tuz hipertansiyonun dostu. Neden bu kadar tuz yiyoruz?

Türkiye’de bir kişi günde 18 gram tuz alıyor. Günde bir ekmek yediğini var sayarsak bunun 6-7 gramı ekmekten geliyor. Oysa bir kişi en fazla 6 gram tuz almalı. Sağlık Bakanlığı, 1 Temmuz’dan itibaren ekmekteki tuz oranını yüzde 30 oranında azaltacak. Bu önemli bir adım. Tuzun bir gram azaltılması inmeye bağlı ölümleri yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümleri ise yüzde 3 azaltır. Bunun yanı sıra hızlı tüketim gıdalarından da uzak

Bize öyle bir yiyecek söyleyin ki içinde tuz var ve farkında değiliz!

İnanmayacaksınız ama tatlı bisküvi. Bir paketinde 1 gram tuz var. Mesela kek. Tatlı bir gıdadır ama içine konulan karbonat ya da kabartma tozunda tuz bulunur. Örneğin domates tuz içerir. Yemeklere hiç eklemeseniz bile bu tip yiyeceklerle farkında olmadan ihtiyacımız kadar tuz alabiliyoruz.

Hastalar tansiyonu ciddiye almıyor değil mi?

Evet. Benim herkese tavsiyem yaşam düzenini değiştirmek. Çünkü ilaç kadar etkili. Haftada dört gün en az 45 dakika tempolu yürümek lazım, az tuz tüketilmeli, sigara içilmemeli, ideal vücut ağırlığında olunmalı.

Tansiyonu düşen kişiler tuz alıyorlar, bu da tehlikeli sanırım.

Bol tuz alınmamalı, aşırı tansiyon olabilir bu kez. Tansiyonu 9/6’nın altına düşen kişilerin dinlenmesi lazım. Eğer bu sürekli oluyorsa hemen hekime başvurulmalı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 22712 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim