BBC'nin haberine göre, Hindistan'da özel klinikler, para kazanmak amacıyla binlerce kadını gereksiz yere ameliyat ederek rahimlerini alıyor.
Racistan'ın küçük bir köyünde yaşayan 25 yaşındaki Sunita ağır adet kanamaları şikayetiyle kliniğe gitmiş. Ultrason çektiren doktor, gelecekte kanser olabileceği gerekçesiyle Sunita'yı aynı gün ameliyata sokarak histerektomi yapmış, yani rahmini almış.
Sunita eşine de danışmak için hemen ameliyat olmak istememiş ama doktor durumun acil olduğunu söyleyip onu aynı gün ameliyat etmiş.
Aradan geçen iki yıla rağmen Sunita hâlâ halsizlikten şikayet ediyor.
Köy muhtarı, % 90'ı histerektomi olan köydeki kadınların birçoğunun 20'li ve 30'lu yaşlarda olduğunu söylüyor.
Kadınlar adet sancısı, idrar yolları iltihabı, bel ağrısı gibi şikayetlerle kliniklere başvurmuş.
Rahim kanseri ile korkutma
Doktorlar bu ameliyat için 200 dolar civarında para alıyor. Çoğu yoksul olan bu aileler bu parayı bulmak için hayvanlarını ya da başka eşyalarını satıyor.
Bu ameliyatları yapan kliniklerden birini bulup doktora, ultrason ile nasıl kanser teşhisi yaptıklarını sorunca doktor, her zaman ameliyat öncesi biyopsi yapmadıklarını, bazen rahmi aldıktan sonra biyopsiye başvurduklarını söylüyor.
Alınan rahim ve biyopsi örnekleri atıldıktan sonra ise ameliyatın gereksiz olduğunu kanıtlamak zorlaşıyor.
Hindistan'ın Racistan, Bihar, Çatisgar ve Andra Pradeş eyaletlerinden gelen haberlere göre, bir kısmı 40 yaşın altında birçok kadının rahim aldırma oranı olağanüstü yüksek.
Kadınlar, rahim kanseri konusunda doktorların telkinde bulunduğunu ifade ediyor. Fakat bağımsız doktorlar, sadece ultrasona dayanarak kanser teşhisi konulamayacağını ve histerektomiye başvurulamayacağını belirtiyor.
Özel hastaneler artmış
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın birlikte çalışma yürüttüğü yerel sağlık örgütü Prayas'tan Dr. Narendra Gupta, özel doktorların, çok kolay tedavi edilebilecek hastalıklar üzerinden para kazandığını ifade ediyor.
Histerektomi oranları son yıllarda artış göstermiş. Bunda özellikle devletin sağlık hizmeti götürmediği uzak kırsal alanlarda sayıları giderek artan özel klinik ve hastanelerin etkisinin olduğu düşünülüyor.
Hükümetin 2008'de başlattığı ulusal sağlık sigortası sistemi, yoksulluk sınırı altında yaşayan ailelere, özel hastanelerde yılda 550 dolara kadar tedavi olma imkanı sağlıyor.
Bazı eyaletlerde bu hastanelerin sistemi kötüye kullanarak yoksullar üzerinde gereksiz ameliyatlara başvurduğu düşünülüyor.
Hindistan'ın kırsal bölgelerden sorumlu bakanı Jairam Ramesh, sorunun kaynağı olarak kamu sağlığı sisteminin açmazlarını görüyor.
Ramesh, kamu sistemi çöktüğü için bütün harcamaların özel klinikler üzerinden yapıldığını söylüyor.