Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, berber, kuaför, güzellik salonları, dövme ve pirsing salonlarında kullanılan kesici alet ile tarak ve saç şekillendiricilerinin sterilize edilmeden ve dezenfektasyonu yapılmadan kullanılmasının, mantar enfeksiyonuna, hepatit B, C ve AIDS hastalığına sebebiyet verebildiğini söyledi.
İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hijyen Konseyinin, hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında özgün çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulduğunu söyledi.
Hiçbir yere ve makama bağlı olmayan, 1 Şubat'ta faaliyetine başlayan kuruluşta, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici derneklerinin yer aldığını dile getiren İmrek, konsey olarak berber, kuaför ve güzellik merkezlerine dikkati çekmek istediklerini ifade etti.
İmrek, belirli zamanlarda zorunlu olarak gidilen ve herkese ortak hizmet veren yerlerden olan berber ve kuaför salonlarından hemen herkesin yararlandığını belirterek, yeterli sağlık koşulları sağlanamamış alanlarda, insanların birlikte bulunması, birçok eşya ve malzemenin ortak kullanımı sebebiyle sağlıklarının tehlike altında olabildiğini anlattı.
Dolayısıyla bu gibi hizmet üreten ortak alanlardan yararlanan kişilerin temiz, sağlıklı ve hijyen koşullarına uygun hizmet almalarının şart olduğunu vurgulayan İmrek, şöyle devam etti:
"Özellikle berber, kuaför ve güzellik salonlarında çalışanların kişisel hijyenlerine, kullanılan malzeme ve çalışma aletlerinin dekontaminasyon, dezenfeksiyon ve sterilizasyonuna, atıkların doğru şekilde uzaklaştırılmasına ve çalışma ortamının temizliğine azami özen ve dikkat gösterilmelidir. Tüm bunlara gereken hassasiyetin gösterilmemesi halinde oradan hizmet alan müşterilerin hastalık riskiyle karşılaşmaları kaçınılmazdır. Berber, kuaför, güzellik salonları, dövme ve pirsing salonlarında kullanılan kesici alet ile tarak ve saç şekillendiricilerinin sterilize edilmeden ve dezenfektasyonu yapılmadan kullanılması mantar enfeksiyonuna, hepatit B, C ve AIDS hastalığına sebebiyet verebiliyor. Toplumsal olarak sağlık kontrollerimizi ihmal etmekteyiz. Sırf bu yüzden bazı hastalıklarımızdan önceden haberdar olamıyoruz. Hastalık seyrinin ağırlaşmasına bağlı olarak yapılan tetkikler neticesinde aslında birçok hastalığın sebebinin berber, kuaför ve güzellik salonlarından aldığımız hizmetler nedeniyle oluştuğunu sonradan öğrenebiliyoruz."
Yeterli koşulların sağlanamaması yüzünden benzeri yerlerden hizmet alan birçok kişinin tehlikeli hastalıklar riskiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden İmrek, bu konuya iş yerleri kadar tüketicilerin de kendi sağlıkları açısından dikkat etmelerini önerdi.
Söz konusu iş yerlerinde tarak, saç şekillendirici fırçalar, makas, jilet, saç kesme makinesi, tırnak pensi, topuk rendesi, dövme ve pirsing iğnesi, kan taşı, pedikür leğeni, manikür tırnak temizleme fırçası, iş ve müşteri önlüğü, havlu, cımbız, kirpik kıvırma aleti, içeriği bilinmeyen krem ve losyonlar gibi çok çeşitli malzemeler kullanıldığına dikkati çeken İmrek, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla saç kesiminde kullanılan makas, tarak, saç şekillendirici fırçaları ve tıraş makinesi gibi aletlerin kullanımdan sonra iyice yıkanması, dezenfekte edilerek, steril dolapta muhafaza edilmesi temel kural olmakla birlikte yasal olarak da uyulması gereken bir zorunluluktur. Özellikle berber, kuaför, güzellik salonları, dövme ve pirsing salonlarında çalışan personelin kişisel temizliklerine azami özeni göstermesinin yanı sıra temiz bir kıyafet giymesi ve her çalışma bitiminden sonra ellerini hijyenik el yıkama yöntemine uygun olarak ellerini yıkaması ve dezenfekte etmesi gerekli ve şarttır. Ayrıca bu gibi ortak hizmet üreten berber, kuaför ve güzellik salonu gibi iş yerlerinin ve çalışanlarının periyodik olarak kontrol edilmesi ve 'Çevre Sağlığı Denetimi ve Denetçileri Hakkındaki Yönetmelik' çerçevesinde denetlenmesi zorunludur. Hijyen Kurallarına uygunsuzluğu tespit edilen bu gibi berber, kuaför ve güzellik salonlarının gerekli koşulları sağlayıncaya kadar kapatılması toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir."