Parazit hastalığının dünyanın her yerinde görüldüğünü söyleyen ERÜ Parazitoloji Anabilim Dalı Bölümü Prof. Dr. Süleyman Yazar, "Ülkemizde en çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir. Ülkemiz, hastalığın görülmesi sıklığı bakımından ilk sıralardadır. Hastalık tam kontrol altına alınamadığı için büyük risk oluşturmaktadır. Ayrıca, büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır" dedi.
Parazitin asıl kaynağının köpek, kurt ve tilki gibi et yiyen hayvanlar olduğunu savunan Yazar, "Bizim ülkemizde özellikle köpekler asıl nedendir. Köpek dışkısıyla atılan yumurtalar çevre şartlarına oldukça dayanıklıdır. Yumurtaların bulaştığı sebze ve meyveler çiğ olarak yenip kirlenmiş sular içilmesiyle enfekte olunur. Ayrıca, yumurtaların solunması ile de bulaşabileceği düşünülmektedir. Ağızdan alınan ve bağırsaklarda açılan bu yumurtalar, bağırsak duvarını geçerek öncelikle karaciğere gelip orda tutunurlar. Tutunamayanlar ise akciğere diğer bir kısmı ise kan yoluyla vücudun tüm organlarına yayılır. Parazit, artık sıvı şeklinde bir kese halini alır ve vücudun organlarına baskı yapar. Özellikle, yüzde 70 karaciğerde, yüzde 15 akciğerde ve yüzde 15 diğer bütün organlara yerleşir. Bu organlar arasında beyin, böbrek, kemik ve dalak da bulunmaktadır" diye konuştu.
"PARAZİTİN KÖKÜNÜ KAZIMANIN YOLU KÖPEKLERİ KİSTLİ ORGANLARDAN KORUMAK"
Parazitin hayat döngüsünün köpek ve koyun arasında sürüp gittiğini ifade eden Yazar, "Parazit, köpekten koyuna, koyundan köpeğe bulaşmaktadır. Koyun, köpek dışkısındaki kistli yumurtaları alarak, köpek ise, koyunun kistli organlarını yiyerek enfekte olmaktadır. Parazitin kökünü kazımanın yollarından birisi koyunların yumurtayı almasını önlemek, diğer bir yolu ise, köpeklerin kistli organları yemesini önlemektir.
Kesilen kasaplık hayvanların organlarında tespit edilen kistli organlar ya yakılmalı ya da
köpeklerin erişemeyeceği derinliklere gömülmelidir. Ülkemizde mezbahaların büyük bir kısmı akarsu kenarlarında bulunmakta ve buralarda başıboş köpekler dolaşmaktadır. Ayrıca mezbahalarda yakma fırınlarının bulunmaması da kistli organların imhasını zorlaştırmaktadır" diye ifade etti.
Paraziter kist büyüklüğünün yerleştiği organa bağlı olarak insan başı büyüklüğüne kadar ulaşabileceğini kaydeden Yazar, "Erken dönemde kist küçükken uzun yıllar boyunca hiçbir belirti vermeyebilir. Kist büyüdükçe bulunduğu organ ve oluşturduğu harabiyete göre belirti verecektir. Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir" şeklinde konuştu.
Hidatik kist hastalığının radikal tedavisinin cerrahi tedavi olduğunun altını çizen Yazar, "Bunun yanında özellikle karaciğer kistlerinde cilt yüzeyinden bir iğne ile kistin içine girilerek içeriğin boşaltılması esasına dayanan PAIR yöntemi de bulunmakta ve ülkemizde sıklıkla kullanılmaktadır. Etkinliği fazla olmasa da hastalıkta kullanılan ilaç tedaviside mevcuttur. Özellikle albendozal bu hastalıkta kullanılmaktadır" diye ifade etti.
Halkın bu parazit ve yaptığı hastalık hakkındaki bilgi seviyesinin arttırılması gerektiğinin belirten Yazar, "Bu parazitten korunmanın ilk şartı halkın bilgi seviyesinin arttırılmasıdır. Koruma ve kontrol prensipleri, hijyen kurallarının özellikle medya aracılığı ile halka anlatılması gerekir. Pişmeden yenen gıdaların temiz olmasına dikkat edilmeli. Köpekler parazitten korunmalı. Zira, bir parazit ile enfekte bir köpek bir köyde yaşayan insanların tümünü enfekte etme potansiyeline sahiptir" dedi.
ERÜ Parazitoloji Ana Bilim Dalı Başkanı İzzet Şahin, yaklaşan Kurban Bayramı'nda vatandaşların çok dikkatli olmaları uyarısında bulunarak, "Kurban Bayramı'nda çok dikkat edilmeli. Temiz ve pişmiş et yenmeli. Sağlığınız için köpekleri parazitten korumalısınız. Bir de hep 'köpek kılları kist yapar' düşüncesi var. Bu kısmen doğru. Parazit kistleri bulaşmış köpek kılları kist yapar. Köpeklerin temizliğine çok dikkat edilmelidir" diye konuştu.
Hidatik Kistin Asıl Nedeni Köpekler
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi temiz yıkanmamış ve iyi pişmeyen etlerden oluşabilecek parazit kistlerine karşı vatandaşları uyaran Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Parazitoloji Anabilim Dalı Bölümü Prof Dr. Süleyman Yazar, parazitlerin asıl nedeninin köpekler o
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 4578 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Bilgi Üniversitesi, Dünya Diyabet Günü'ne özel sempozyum gerçekleştirdiİstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında "Diyabette Multidisipliner Yaklaşım: Medikal Tedavi, Beslenme ve Egzersiz" başlıklı sempozyum düzenledi.
Biruni Üniversitesi Hastanesinden mor patatesin sağlığa faydaları üzerine değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, mor patatesin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtti.
Uzmanından zehirlenmelerin önüne geçmek için kültür mantarı tüketilmesi tavsiyesiBolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığında görevli Uzman Dr. Filiz Bolu, doğada yetişen zehirli mantarların tüketilmesi sonucu yaşanan vakaların önüne geçilmesi için kültür mantarı tüketilmesini tavsiye etti.
Yazıköy sirkesi asırlık fıçı ve küplerde mayalanıp mutfaklardaki yerini alıyorKarabük'ün Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy'de geleneksel yöntemlerle üzümden yapılan sirke, asırlık fıçı ve küplerde mayalandırıldıktan sonra mutfaklardaki yerini alıyor.
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim