• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 13 °C

Hergün Kalsiyum ve D vitamini alıyor musunuz?

Hergün Kalsiyum ve D vitamini alıyor musunuz?
Kas ve kemiklerinizin güçlü kalabilmesi için kalsiyuma ve kemiklerinizin de kalsiyum depolayabilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır.

Kas ve kemiklerinizin güçlü kalabilmesi için kalsiyuma ve kemiklerinizin de kalsiyum depolayabilmesi için D vitaminine ihtiyacı vardır. Kalsiyumu yeteri kadar alsakda eğer D vitamini yetersizse kemik sağlığınızla ilgili problemler açığa çıkabilir.

En başta süt ve süt ürünlerinin kalsiyum içerdiğini biliyoruz ama peki ya diğer besinler neler?

*Kahvaltıda tüketeceğiniz kepekli kaşarlı bir tostla 230mg veya 5-6 yemek kaşığı kadar meyveli, kuruyemişli müsli ve bir bardak kadar az yağlı sütle ortalama 350 mg kalsiyum alacaksınız, bu miktarda bir yetişkinin ortalama alacağı kalsiyumun dörtte biridir.

*Salatalarınıza ilave edeceğiniz koyu yeşil yapraklı sebzelerle, roka, tere, ıspanak, maydanoz ile ortalama 250mg daha kalsiyum alma imkanınız var.

*Bir öğününüzde tüketeceğiniz 1 porsiyon somon balığı ile 200mg, 1 porsiyon sardalye ile 290mg kalsiyum alınacak. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Ara öğün olarak ilave edeceğiniz 15 adet badem, ceviz veya fındık ile ortalama 50mg veya 1 orta boy portakal veya 2 orta boy mandalina ile 40mg, 1 orta boy kivi ile 100mg kalsiyum ihtiyacınız karşılanacak.

*Yemeklerinizle birlikte tükettiğiniz 1 kase yoğurt veya cacık veya 2 bardak ayran ile normal yağlı ise 240mg, az yağlı ise 250mg kalsiyum almış olacaksınız.

Beslenmemizle yeteri kadar kalsiyum aldık peki depolamak için ve vücudun kullanabilmesi için gerekli olan D vitaminini nasıl alacağız?

En başta güneşle, 10-15 dakikalık güneşlenme yaklaşık 3 haftalık D vitamini ihtiyacımızı karşılayacaktır ama sonbahar ve kış aylarında bu pek de mümkün olmamakta.

Karaciğer, yağlı balıklar, yumurta, peynir ve düşük oranda mantarda D vitamini bulunmaktadır ama besinlerle günlük ihtiyacımızın sadece %10’luk kısmını karşılamaktayız. Bebeklerin ve yaşlıların gerekirse D vitamini takviyesi alması gerekebilir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3453 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim