Mersin İl Sağlık Müdürü Çağlar Çatak, eğer gerekli önlemler alınmazsa 2015 yılına kadar dünyada yaklaşık 20 milyon insanın her yıl kalp ve damar hastalıklarından, özellikle de kalp krizi ve inmelerden öleceğini söyledi.
Hipertansiyonun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de oldukça yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydeden Çağlar Çatak, koroner kalp hastalıkları, inme, kalp ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlara yol açan hipertansiyonun kontrolüyle kalp yetmezliği ve inme sıklığının yarı yarıya, kalp krizlerinin de dörtte bir oranında azaltılabileceğini vurguladı.
Çatak, hipertansiyon kontrol altına alınmadığında kalp, böbrek, beyin ve gözler başta olmak üzere birçok organda kalıcı hasarlara yol açtığını ifade ederek, kalp ve damar hastalıklarının bugün hala dünyada ve Türkiye'de bir numaralı mortalite ve morbidite nedeni olduğunu hatırlattı.
2005 yılında 17.5 milyon insanın kalp ve damar hastalıkları sebebiyle öldüğünü ve bu rakamın küresel ölümlerin yüzde 30'unu oluşturduğunun tahmin edildiğini kaydeden Çatak, "Bu ölümlerin 7.6 milyonu kalp krizlerine, 5.7 milyonu ise inmelere bağlıdır. Ölümlerin yüzde 80'i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana gelmiştir. Eğer uygun önlemler alınmazsa 2015 yılına kadar yaklaşık 20 milyon insan daha her yıl kalp ve damar hastalıklarından, özellikle de kalp krizleri ve inmelerden ölecek" dedi.
Sağlıklı bir yaşam için önerilen günlük tuz tüketim miktarı 6 gram olmasına rağmen Türkiye'de günlük kişi başı tuz tüketiminin 18 gram olduğunun altını çizen Çatak, hipertansiyonun nadiren belirti verdiğini, çoğu kez sinsi seyrederek organlarda hasara yol açabildiğini söyledi. Çatak, söz konusu seyrek rastlanan belirtileri de "baş ve ense ağrısı, kulakta uğultu, çarpıntı hissi ve yorgunluk" olarak sıraladı.
Çatak, yüksek kan basından korunmak için ağır ve yağlı yemeklerden, tuzdan, sigaradan uzak durulması, alkolden ve şişmanlıktan korunabilmek için ise düzenli egzersiz yapılması, kan basıncını düzenli ölçtürüp kaydedilmesi, hekimin vereceği ilaçların düzenli olarak kullanılmasını önerdi.