• BIST 9698.95
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Her yıl 18 bin GKD bebek dünyaya geliyor

Her yıl 18 bin GKD bebek dünyaya geliyor
Türkiye'de yıllık ortalama 1 milyon 300 bin yeni doğandan 13 ila 18 bin bebeğin Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin gelişimindeki bir yetersizlik sorunuyla dünyaya geldiği bildirildi.

Kalça ekleminin gelişimindeki bir yetersizlikten tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen ortopedik bir durum olarak tanımlanan Gelişimsel Kalça Displazisi, doğumdan sonra erken tanı sayesinde tedavi edilebiliyor. Türkiye'de her yıl ortalama ise dünyaya gelen 1 milyon 300 bin yeni doğandan 13 ila 18 bini GKD'li olarak nüfusa kayıt ettiriliyor. Türkiye'nin birçok noktasında bu alanda çalışmalar önleyici tedbir ve tedavi çalışmaları yürütülürken Samsun'da da hekimlere eğitim programları ile yeni doğanlara yönelik erken tanı çalışmaları yürütülüyor.

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, uygun tedavi yapılmadığı sürece GKD'li bireylerin toplumda toplam sağlıklı yaşam günü ortalamasının düşmesine, sosyal güvenlik kurumu yükünün artmasına ve ciddi iş gücü kayıplarına neden olacağını söyledi. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği desteğiyle, GKD tanı ve tedavi programının başlatıldığını belirten Kasapoğlu, "Yenidoğan tarama programları, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık hizmetidir. Bu programın amacı, yeni doğan döneminde tüm bebeklerin kalça çıkığı açısından muayenelerin yapılması, riskli ve klinik muayenede şüpheli gurubun ileri tetkik için yönlendirilmesi gerekmektedir. Tedavi gerektiren olgularda erken, uygun tedavilerinin başlatılması, kalça çıkığı için yapılacak cerrahi tedavi sayısını muhtemel komplikasyonlarını en aza indirilmesi için önemlidir. Yenidoğan döneminde yapılan tarama programları olan konjenital hipotiroidi, biotinidaz eksikliği, yenidoğan işitme taraması ve fenilketonüriye gelişimsel kalça displazisi de eklenmiştir" dedi.

Kasapoğlu, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Şube Müdürlüğü tarafından aile hekimlerine OMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim üyelerinin katkılarıyla eğitim programları düzenlendiğini de sözlerine ekledi.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3274 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim