Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) “Dünya Gençliğinin Durumu” adlı raporuna göre yılda yaklaşık 50 bin kız çocuğu, erken hamilelik ve doğum esnasındaki komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Raporda kalkınmakta ve kalkınmanın eşiğinde olan ülkelerde yaşayan 15 ila 19 yaşları arasındaki her dört kızdan birinin evli olduğu kaydediliyor. Bu evliliklerin büyük bir kısmının, gençlerin kendi rızaları dışında gerçekleştiğine ve bu kızların hemen hepsinin okulu bırakmak zorunda kaldıklarına dikkat çekiliyor.
UNICEF’e göre dünya çapında erkek eve kız çocukların sadece yüzde 60’ı, ilköğretimden sonra eğitimine devam ediyor.
İntihar ve cinayet oranları
Raporda dikkat çekilen bir başka nokta da Latin Amerika’da cinayete kurban giden genç erkeklerin sayısı. Uzmanlar bu sayıyı “ürkütücü” olarak değerlendiriyor. Bu cinayetlerin en yoğun olduğu ülkelerin başında El Salvador, Venezuela, Guatemala ve Brezilya geliyor.
Gençler arasında intihar oranının en yüksek olduğu ülkeler listesinde ise Rusya, Belarus ve Kazakistan ilk sıralarda geliyor.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na göre dünyada toplam 1 milyar 200 milyon genç bulunuyor. Yani dünya nüfusunun 5’te birini gençler oluşturuyor. Bunların yüzde 90’ı ise kalkınmakta ve kalkınmanın eşiğindeki ülkelerde yaşıyor. Gençlerin sayısı 2050 yılında kadar, 1 milyar 300 milyona ulaşacak ama gençlerin sayısının dünya nüfusuna oranı ise düşecek.
UNICEF, tüm dünya ülkelerinde eğitime ve gençlerin korunmasına daha fazla önem verilip, yatırım yapılmasını talep ediyor. Erken evlilik gibi geleneklerin ve AIDS’in tabulaştırılmasının önüne geçilmesi çağrısında bulunuyor.