Obezite, Amerika Birleşik Devletleri'nde en ciddi sağlık sorunlarından biri. Kalp rahatsızlığı, felç ve diyabetin aralarında bulunduğu 30'dan fazla hastalığı tetikleyen obeziteden muzdarip olanların sayısı her yıl katlanarak artıyor.
Trust for America's Health tarafından açıklanan raporda, ülke genelinde 28 eyalette obezite oranın yükselmeye devam ettiği ortaya çıktı. Rapora göre, ülke genelinde aşırı şişmanlık sorunun en yoğun görüldüğü ve sürekli olarak artığı eyalet Mississippi. Yetişkin nüfusunun yüzde 33,8'nin aşırı kilolu olduğu eyalette; yüksek tansiyon ve şeker hastalığının en yoğun şekilde görüldüğü ifade edildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde şimdilerde sağlık harcamalarının dörtte birinden fazlası obezite sorunuyla ilgili.
Geçtiğimiz yıl 4 eyalette; Mississippi, Alabama, Tennessee, West Virginia'daki yetişkin nüfusun yüzde 30'un üzerinde aşırı kilolu olduğunu ortaya koyan araştırmanın bu yıl ki sonuçlarına göre 4 yeni eyalet de yüzde 30 oranını geçti. Louisiana, Oklahoma, Kentucky ve Arkansas, yetişkin nüfusunun yüzde 30 aşırı kilolu olan eyaletler arasına katıldı.
Çocuklarda ise 1980 yılından bu yana obezite üç kat daha arttı. Ülkede obezlerin sayısı arttıkça, sağlık faturaları da kabarıyor. Okul kantininden yiyeceklerini alan çocuklar, bu kameranın karşısına geçip, tepsilerindeki yiyeceklerin kalori miktarlarını bu cihazlar aracılığıyla kaydettiriyor. Yemekler yendikten sonra kalanlar da, aynı kamera tarafından kayıt altına alınıyor. Akıllı kameraların bağlı olduğu bilgisayarlardaki yazılım programı ise aradaki farka bakarak çocuğun günlük kaç kalori aldığını hesaplıyor. Çocukların yiyecek tercihleri ve yeme alışkanlıkları konusunda bilgi veren bu kayıtlar, ailelerle de paylaşılıyor. Texas eyaletinde, şimdilik 5 ilköğretim okulunda başlatılan uygulamanın, ülke genelinde yaygınlaştırılması planlanıyor.
En obez 10 eyaletler ise şöyle:
"Mississippi yüzde 33,8, Alabama yüzde 31,6, Tennessee yüzde 31,6, West Virginia yüzde 31,3, Louisiana yüzde 31,2, Oklohoma yüzde 30,6, Kentucky yüzde 30,6, Arkansas yüzde 30,1, South Carolina yüzde 29,9, Michigan yüzde 29,4."
-OBEZİTE NEDİR?-
Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkıyor. Obezitenin, insan vücudunda kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi sistemleri etkileyen ve birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlayan bir hastalık olduğu hususunda dünya tıp otoriteleri ittifak ediyor.
-OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?-
Uzmanlar ise obeziteye karşı "Boyunuza uygun ağırlığı hedefleyin" derken, sağlıklı ağırlığa sahip olunması durumunda ise kilo almaktan kaçınılması gerektiğini bildiriyor. Uzmanlara obeziteye karşı "Yağ ve şeker içeriği yüksek besinlerden kaçının. Çayınıza attığınız şeker miktarını zamanla azaltın. 1 Günde 3 ana, 3 ara öğün şeklinde beslenin. Azar azar sık sık yiyin. Öğün atlamayın, atladığınız her öğün, bir sonrakinde fazla yemenize neden olur.
Lokmalarınızı iyi çiğneyerek, yemeğinizi mümkün olduğu kadar yavaş yiyin. Porsiyonlarınızı ve lokmalarınızı küçültün. Besinlerinizi pişirirken yağ içeriğinin artmasına neden olan kızartma ve kavurma yerine haşlama, fırında pişirme, buğulama yöntemleri tercih edin.
Bir kilogram sebze yemeğini 2 yemek kaşığı sıvıyağ kullanarak pişirin. Et yemeklerine hiç yağ ilave etmeyin. Bol su için. Aç karnına market alışverişine çıkmayın. Televizyon seyrederek yemek yemeyin. Kilo vermek emek ister, birden kilo vermenizi vaat eden ürün ve diyet programlarından kaçının. Gelişigüzel diyetler uygulamayın. Bunun için mutlaka bir diyetisyenden yardım alın. Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle hiçbir bitkisel ilaç kullanmayın" uyarısında bulunuyor.