• BIST 9916.22
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 9 °C

Her gün yıkamak saçın en büyük düşmanı

Her gün yıkamak saçın en büyük düşmanı
Güzel ve bakımlı saçlar için sık sık fön çektirmek, boyamak ve farklı şekillendiriciler kullanmak gerekiyor, fakat tüm bu işlemler saçı mahvediyor. Uzmanlar,..

Güzel ve bakımlı saçlar için sık sık fön çektirmek, boyamak ve farklı şekillendiriciler kullanmak gerekiyor, fakat tüm bu işlemler saçı mahvediyor. Uzmanlar, saç kaybını normal seviyeye çekmek için şunları öneriyor: Saçlar haftada üç kere yıkanmalı, doğal kurumalı, haftada iki kez maskeyle beslenmeli

Sağlıklı ve gür görünen saçlar güzelliğimizin ayrılmaz bir parçasını oluşturuyor. Bu nedenle dökülmeye başladıklarında hemen herkeste 'Hepsi dökülecek mi' kaygısı yaşanıyor. Uzmanlara göre, günde 50-100 saç telinin dökülmesi olağan bir durum. Ancak saç kaybı gittikçe artıyorsa bu tehlikeli olabilir. Acıbadem Bakırköy Hastanesi'nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, saç dökülmesi ile ilgili merak edilen tüm soruları yanıtladı.

4 YILDA BİR DOĞUYOR
Bayraktar, hemen her yetişkinde ortalama 100-150 bin adet saç bulunduğunu ve bunların ayda ortalama 1 santim uzadığını belirterek şunları söyledi: Saçlarımız büyüme, gerileme ve dinlenme olarak 3 evreden oluşan bir döngüde yaşamını sürdürüyor. Her bir saç teli için büyüme evresi ortalama 4 yıl. Ancak bir kısım saç telleri büyürken, bir kısmı da yaklaşık 3 ay süren dinlenme evresinde oluyor. Saçın doğal döngüsü gereği son evreye giren saçlar dökülüyor. Sağlıklı bir kişinin günde 50 ila 100 tel saçı dökülür. Eğer sayı bundan fazlaysa bir sorun var demektir.

NEDENE GÖRE TEDAVİ
Birçok hastalık ve hormonal, metabolik, besinsel etkiler ile saç dökülmesi oluşabiliyor. Saç dökülmesi şikayetiyle kendilerine başvuran hastanın öncelikle detaylı öyküsünün alındığını belirten Dermatoloji Uzmanı Belma Bayraktar, şöyle konuştu: Sorunun kaynağını bulabilmek için hasta detaylı olarak sorgulanıyor. Çünkü bazen sadece kullanılan ilacın kesilmesi bile saç dökülmesinde çözüm olabiliyor. Ya da hastanın aşırı diyet yaptığı tespit edilirse, protein ve vitaminden zengin beslenmesi öneriliyor.

HAFTADA BİR FÖN YETERLİ
- HAFTADA 3 GÜN YIKAMANIZ YETERLİ: Saçları sık yıkamak, derideki koruyucu bakterileri yok ederek dökülmelere neden oluyor.
- KIL FIRÇA KULLANIN: Sık ve sert fırça kullanmaktan kaçının. Saçlarınıza zarar vermeyecek yapıda olan, tercihen kıl fırça ile tarayın.
- DOĞAL HALİNDE KURUTMAYA ÇALIŞIN: Saçlarınızın havlu veya saç kurutma makinesiyle değil, doğal halinde kurumasını sağlayın.
- SAÇ MASKESİ YAPIN: Haftada 2 kez yapılan saç maskeleri, saçlarınızın güçlenmesinde yarar sağlıyor.
- JÖLEYİ SAÇINIZDA UZUN SÜRE TUTMAYIN: Saçınıza jöle, saç köpüğü veya briyantin gibi ürünler uyguladıysanız, gece yatmadan önce saçınızı yıkayın.
- PROTEİNDEN ZENGİN BESLENİN: Güçlü saçlar için dengeli ve saçın ana maddesi keratinin yapı taşı olan proteinden zengin beslenin.
- ZARAR VEREN İŞLEMLER YAPTIRMAYIN: Perma, boya ve düzleştirme gibi saçlarınıza zarar veren işlemlerin sık sık yapılması da saçların zayıflayıp kırılmalarına yol açıyor.
- ÇOK SIK FÖN ÇEKTİRMEYİN: En fazla haftada bir fön çektirin ve sık toplamaktan kaçının.

MODERN ÇAĞ SAÇ DÖKÜYOR
Günümüzde pek çok kadın saçının aşırı derecede döküldüğünden şikayet ediyor. Dermatolog Belma Bayraktar, 'Çalışma ve yaşam koşulları nedeniyle kariyer sahibi bazı kadınlar, bu sorunu daha çok yaşayabiliyorlar. Bunun da nedeni, iş yaşamından kaynaklanan stres, bakımlı görünmek amacıyla saçlara sıkça yapılan boya ve fön gibi zarar veren uygulamalar, kullanılan doğum kontrol hapları' diye konuştu.

BİLİYOR MUSUNUZ?
- Tek bir saç telinin kalınlığı 0.02mm - 0.04mm arasıdır.
- Sarışınlarda, kızıl veya koyu renkli olanlara göre daha çok saç teli bulunur.
- Kafa derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunur.
- Saçlar günde 0.35 mm, ayda yaklaşık 1cm uzar.
- Ömür boyunca sahip olacağınız saç folikülleri anne karnındaki bebeğin altıncı ayı civarında oluşur.

GÜÇ KAZANDIRAN YÖNTEMLER
MEZOTERAPİ: Derinin orta tabakasına enjeksiyon ile yapılan bir tedavi şekli. Vitamin, mineral ve dolaşım güçlendirici maddelerle uygulanan tedaviyle saç diplerindeki kıl köklerini besleyerek saçların canlanmasını sağlıyor. Ağızdan alınan ilaçlara göre avantajı, doğrudan saç diplerine ulaşabilmesi. Enjeksiyon elle veya mezoterapi tabancası ile yapılıyor. Özellikle mevsimsel, strese bağlı, gebelik sonrası (emzirme dönemi hariç) saç dökülmelerinde, bölgesel saç dökülmelerinde tedavi ve destek amaçlı, hormonal kaynaklı dökülmelerde ise destek amacıyla kullanılıyor.

İLAÇLAR: Son dönemde saç dökülmesini engelleyen ve yeniden saç çıkartan birtakım ürünler eczanelerde satılıyor. Bunlardan bazıları tablet şeklinde ağızdan, bazıları ise losyon şeklinde. Bu ilaçlar saçı kökünden besleyip nemlendiren, yaşlanma karşıtı buğday tohumu yağı içerikli ve bunlara ek olarak aminoasit, E vitamini, B Vitamini, çinko, magnezyum, yağ asitleri ile antioksidanlar içeriyor. Son derece faydalı olan ilaçların en az 3 ay süreyle kullanımları gerekiyor.

TONİK VE LOSYONLAR: Saç dökülmesinde yararlı bu ürünlerin cilt hekimi tarafından önerilmesi gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 32813 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim