• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyon

Her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyon
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, hipertansiyonun dünyada her yıl 7,6 milyon kişinin ölümüne yol açtığını, ülkemizde ise her dört ölümden birinin hipertansiyona bağlı olduğunu ifade etti.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun: "Hipertansiyon, dünyada her yıl 7,6 milyon kişinin ölümüne, 90 milyon kişinin maluliyetine yol açıyor"

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Boztosun, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü’ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye’deki yapılan çalışmalarda erişkin yaş grubunda (18 yaş üstü) hipertansiyon sıklığının yüzde 30,3 ile yüzde 35,9 arasında değiştiğini aktaran Boztosun, şunları kaydetti:

"Hipertansiyon, dünyada her yıl 7,6 milyon kişinin ölümüne, 90 milyon kişinin maluliyetine yol açıyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre ülkemizde her dört ölümden birinin nedeni hipertansiyon. Ailede hipertansiyon öyküsü, 65 yaş veya üzerinde olmak, diyabet ve böbrek hastalığı gibi eşlik eden hastalıklara sahip olmak hipertansiyon için değiştirilemeyen risk faktörleri arasında. Ülkemizde hipertansiyon hastalarının yüzde 45’i bunun farkında değil. Kadınların 3’te biri, erkeklerin ise yüzde 59’u hasta olduğunu bilmiyor. Hastalarımız hastalığı ciddiye almadığından felç, inme, kalp krizi gibi hastalıklarla yaşantısını sürdürmek zorunda kalıyor. Bazı hastalarda hiçbir belirtisi olmayan hipertansiyon tipleri var. En tehlikelisi ‘sessiz katil’ dediğimiz bu durum. Çünkü kişi hastalığın farkında olmadan yaşamını sürdürürken felç ya da kalp krizi geçiriyor."

Boztosun, yüksek tuz tüketimi ve yetersiz potasyum alımının yüksek tansiyona neden olduğunu, kalp hastalığı ve inme riskini artırdığını da belirterek, hipertansiyonu önlemek için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Tuz alımının azaltın (<5 gram/gün). Daha fazla meyve ve sebze tüketin. Düzenli fiziksel aktivite yapın. Sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımından kaçının. Alkol tüketimini azaltın. Doymuş yağ oranı yüksek gıdaların alımını sınırlandırın ve trans yağ alımını azaltın."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1735 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim