Yüzyıllardır yaz-kış en çok tüketilen meyvelerden biri olan elma; birçok hastalığa da iyi geliyor. Son zamanlarda üç farklı laboratuvarda yapılan çalışmalar; elmanın, antioksidan etkisi sayesinde, cilt yaşlanmasını engelleyen etkili bir polifenol (bitkilerin renklenmesinden sorumlu, antioksidan özelliği olan bileşikler) olduğunu gösteriyor. Geçen yıl, yaşlı hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma; elmanın ölüme sebebiyet veren genlerin azalmasını sağladığını, toksinlerin tetiklediği erken ölümlere engel olduğunu ve doku hasarını onardığını gözler önüne seriyor.
CİLDİ YENİLİYOR
Oksidatif stres, inflamasyon (iltihaplanma) ve glikasyon (şekerlenme) yaşlanmanın en temel nedenleri arasında gösteriliyor. Bu sebepleri ortadan kaldıran elma; tehlikeli yağların yakımını da sağlıyor. Günde 300 ila 600 mg. elma polifenolü tüketmek, yüksek kan şekeri nedeniyle ciltte oluşan hasarların onarımında da çok etkili... Bu yararlı meyve, kalp-damar hastalıklarında, yaşa bağlı gelişen kronik rahatsızlıklarda ve ciddi enfeksiyonların tedavisinde başarılı sonuçlar veriyor. Elmada bulunan vitamin ve mineraller; kanserojen maddelerin hücrelere sızarak gelişmesini engelliyor, tümör hücrelerinin yayılmasını yavaşlatıyor. Elmanın özellikle kabuğu, kanserle mücadelede çok etkili olabilecek kimyasallar içeriyor.
HAZMI KOLAYLAŞTIRIR
Öte yandan elma, bağırsak sorunları yaşayanları da birçok hastalıktan koruyor. Özellikle de iltihaba dayalı bağırsak hastalıklarını engelleyen doğal bir koruyucu olarak görülüyor. Sindirimi rahatlatıyor, hazmı kolaylaştırıyor, düşük kan şekerini dengeliyor, şekerlenme sonucu oluşan hasarları da önlüyor.
KOLON KANSERİ VE ŞİŞMANLIK TEDAVİSİNDE ÇOK YARARLI
Kolon kanseri, Amerika'da ölüm nedenleri arasında ikinci sırada gösteriliyor. Elma kabuğunun ise kolon ve akciğer kanserinin ilerlemesini yavaşlattığı biliniyor. Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar, elma polifenollerinin, kolon kanserine yakalanma riskini yüzde 50 oranında azalttığını gösteriyor. Çünkü elma; kolon hücrelerini, çevredeki toksik etkilerden arındırarak özgür hareket etmelerini sağlıyor ve onları DNA hasarından koruyor. Öte yandan elmanın faydalarını araştırmaya yönelik bir çalışma kapsamında; bir grup hastaya günde 600 mg. elma polifenolü veriliyor. 12 hafta boyunca da bu grubun vücutlarındaki yağ oranı inceleniyor. Çıkan sonuç; hastaların bu süre içinde bir kilo kaybettiği ve viseral yağ alanının (mide, karaciğer, bağırsaklar ve böbrekler gibi organların arasında yer alan yağ dokusu) da 2 santimetre azaldığı yönünde... Bir diğer araştırmada ise yine günde 600 mg. elma polifenolleri verilen bir grupta, 16 haftanın sonunda, viseral yağ alanında daha fazla kayba rastlanmış.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
Trigliserid, yağların parçalanmasında çok önemli bir enzimdir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda; pankreatik lipaz enzimi tarafından engellenen trigliserid; elma polifenolleri sayesinde çok daha kolay emiliyor. Öte yandan insanlar da elma tüketimi benzer etkiler gösteriyor. Elma, potansiyel kolesterol emilimini engelliyor, kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkaran lipoprotein taşıyıcı moleküllerin üretimine de engel oluyor. Günde bin 500 mg. elma polifenolünün, LDL (kötü kolesterol) değerini düşürdüğünü, HDL (iyi kolesterol) değerinde ise önemli oranda artışa neden olduğu görülüyor.
YÜKSEK ŞEKER HASARINI ONARIYOR
Yüksek kan şekeri, vücutta önemli hasarlara yol açmaktadır. Elma kabuğunun içinde bulunan floridzin maddesi ise vücuttaki kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor. Elma tüketimi DNA hasarını ve glikasyonun (şekerlenme) yıkıcı etkilerini büyük oranda azaltıyor. Yapılan son bilimsel çalışmalar; bu maddenin glikoz akımını yüzde 52 oranında azalttığını da gözler önüne seriyor.
Her derde deva bir meyve: Elma
Yapılan araştırmalar; elmanın birçok hastalığa iyi geldiğini gözler önüne seriyor. Elma; ölüme sebebiyet veren genleri azaltıyor, kalp-damar ve şeker hastalığında yarar sağlıyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2978 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, Kişisel Bakım, Yaşam, Hamilelik, Erkek Sağlığı, Alerji, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psi
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Prof. Dr. Özşahin: “Sağlığınız İçin Düzenli Check-up Yaptırmayı İhmal Etmeyin”Prof. Dr. Akatlı Kürşat Özşahin, check-up kapsamında yapılan testlerin vücudun genel işleyişini analiz etmek ve potansiyel sağlık sorunlarını önceden...
Muğla Eah Başhekimi Togan’dan ’Sıcak’ UyarısıMuğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Turhan Togan, yaz aylarında artan sıcaklıkların sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine karşı...
Bursa’nın Tansiyonu ÖlçüldüBursa'da faaliyet gösteren kamu ve özel sağlık kuruluşları, hipertansiyon konusunda bilinç düzeyini artırmak amacıyla şehrin farklı noktalarında vatandaşlara...
DSÖ: 1,8 milyar yetişkin yeterince fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altındaDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar yetişkinin yeterli fiziksel aktivite yapmadığı için hastalık riski altında olduğunu bildirdi.
- 15:28 - AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- 12:13 - İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 11:58 - Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- 16:58 - TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı
- 16:13 - 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
- 15:33 - Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandı
- 17:03 - TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 16:10 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49
- 15:58 - "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı
- 15:53 - Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandı
- 15:38 - Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "epidural" doğum uygulaması başladı
- 15:38 - Trabzon'da "Geçmişten Günümüze Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi
- 15:38 - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğünden "medikal firma yetkililerinin ameliyatlara müdahil olduğu" iddiasına ilişkin açıklama
- 15:28 - Ümraniye'de sağlık görevlilerine saldırıp ambulansa zarar veren zanlı yakalandı
- 14:33 - Nuh Naci Yazgan Üniversitesi'nde ilkokul yararına kermes düzenlendi
- 14:23 - Vali Aksoy, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nin otopark alanındaki çalışmaları inceledi
- 14:08 - Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu toplandı
- 12:28 - Acil tıp teknisyeni iş hayatının stresini Karadeniz'de zıpkınla balık avlayarak atıyor
- 11:28 - Yeşilay "sanal kumara" savaş açtı
- 11:13 - Kocaeli'de ücretsiz kanser taraması yapılıyor
- 11:08 - Annesinden karaciğer nakledilen bebeğe aynı ameliyatta bağırsaktan da safra yolu yapıldı
- 16:53 - Fast food tüketimi öğrenme bozukluklarına neden oluyor
- 16:43 - Antalya'da tedavisi süren Ferdi Tayfur ameliyat edildi
- 15:28 - Türkiye'nin gençlik profili ortaya çıkarıldı
- 15:13 - Kayseri'ye Türkiye'nin 16'ncı Adli Tıp Grup Başkanlığı kuruldu
- 15:08 - İzmir'de 2018'de anestezide azot verildiği iddiasıyla beyin felci geçiren çocuk öldü
- 14:58 - Trabzon'da "Uluslararası Sağlık Zirvesi" düzenlenecek
- 14:48 - Ümraniye'de sağlık ekiplerinin tedavisini reddeden bir kişi ambulansı yumrukladı
- 14:33 - Ordu'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 14:23 - Kırklareli'nde Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında sağlık personeline eğitim verildi
- 14:08 - Bilecik Sağlıklı Hayat Merkezi, yeni binasında hizmet vermeye başladı
- 13:48 - Bakan Göktaş, "Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı"nın açılışında konuştu:
- 13:28 - ABB'nin evde sağlık ve danışmanlık hizmeti 572 vatandaşa ulaşıyor
- 13:13 - Enuygun'dan Türkiye'nin yedi bölgesinden termal ve kaplıca önerileri
- 12:58 - Muş'ta hasta bebek ambulans uçakla Ankara'ya nakledildi
- 20:08 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programına katıldı: (1)
- 19:23 - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı'nın Emektarları" programında konuştu:
- 19:03 - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalp hastalıklarına yönelik panel düzenlendi
- 17:13 - Çorum'da 18 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı
- 16:58 - Diyarbakır'da 1553 sağlık çalışanı katıldıkları eğitim programlarında sertifika aldı
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdi
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödül
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim