• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 6 °C

Her beş kişiden biri yaşantısının bir döneminde kanserle karşılaşıyor

Her beş kişiden biri yaşantısının bir döneminde kanserle karşılaşıyor
Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, toplumda her beş kişiden birinin yaşantısının bir döneminde kanserle karşılaştığını belirtti.

Kanserin çağımızın en korkulan hastalıklarından biri olduğunu söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, toplumda her beş kişiden birinin yaşantısının bir döneminde kanserle karşılaştığını belirtti.

Tüm yeni tedavi yaklaşımlarına karşın halen kanser sebebiyle ilgili ölümlerin gelişmiş toplumlarda ikinci sırada yer aldığını kaydeden Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, kişilerin kanserden korunması, erken tanı yaklaşımları bu hastalığı bu denli korkulur olmaktan çıkarabileceğini ifade etti. Dr. Ayşegül Kargı, kanserin, bir hücrede oluşan genetik değişikliklerin sonucu hücrenin anormal çoğalma yeteneği kazanması ve farklılaşması ile ortaya çıktığını söyledi. Hızla çoğalan hücrelerin oluşturduğu

tümöral yapının öncelikle yakın çevreye yayıldığını anlatan Kargı, şöyle konuştu: "Daha sonra daha uzak organlara kan veya lenfatik yol ile yayılır (metastaz). Organizmada en fazla kanlanan organlar olan akciğer, beyin ve karaciğer en sık metastaz görülen organlardır. Tümör çoğalırken çevre dokular ile uyuma dikkat etmez ve hızla içinde bulunduğu organizmaya ait besinleri kullanarak büyür."

Kanseri oluşturan nedenler içinde çevresel nedenler ve genetik nedenlerin olduğunu anlatan Dr. Ayşegül Kargı, şunları söyledi: "Kanser türlerinin yüzde 60'dan fazlasının önlenebilir çevresel nedenlere bağlı olduğu kabul edilmektedir. Kanserin sebep olduğu ölümlerde, sigarayı bırakarak yüzde 8-16, yemeklerde yağı azaltıp, lifleri artırmakla yüzde 8, oranında azalma sağlanabileceği söylenebilir. Yüksek teknolojinin bütün nimetleri ve modern tıbbın kaydettiği bütün ilerlemelere karşın kanser günümüzde de

manevi ve maddi önemli bir sağlık sorunu olma özelliğini korumaktadır. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, ülkemizde de kanser bütün ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır."

AKCİĞER KANSERİ SİGARAYA BAĞLI

Denizli Devlet Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Kargı, akciğer kanserinin erkek ve kadınlarda ikinci en sık rastlanılan kanser türü olmasına rağmen kansere bağlı ölüme en fazla yol açan ve aynı zamanda önlenmesi de en kolay kanser türü olduğunu söyledi. Akciğer kanserinin yüzde 90'ının sigaraya bağlı olduğunu kaydeden Kargı, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle sigara içiyorsanız bırakın. Sigara içilen kapalı ortamlardan kaçının. Hiç sigara içmediği halde akciğer kanseri olmuş hastaların

üçte birinin pasif içici olduğu; yani fazla sigara içilen ortamlarda yaşadıkları biliniyor. İşiniz gereği kimyasal maddeler ile çalışmanız gerekiyorsa, düzenli olarak işyeri hekiminizin önerdiği aralıklarla muayene olup, akciğer filminizi çektirmeyi ihmal etmeyin."



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3127 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim