Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası’yla üniversite hocalarının yurt dışına gidecekleri savının yanlış olduğunu belirterek, “9 bin 400 öğretim üyesinin 900’ünün muayenehanesi var. 100-200 hoca ayrılıp yurt dışına gidecekmiş, gitsin. Sadece gidenler mi becerikli? Her ay 100 bin lira kazananın, hastanesine bir hayrı yok” dedi.
Akdağ, Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaretinde Tam Gün Yasası’nın muayenehanesi olan yüzde 10’luk kesim için yapılmadığını belirterek, şunları söyledi:
Yüzde 90’ı beceriksiz mi?
Tam Gün Yasası, temmuz ayının sonunda Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, yılın sonunda ise üniversite hastanelerinde geçerli olacak. Ama anamuhalefet partisi, yasanın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Onlara göre Tam Gün devreye girdiğinde eğitim azalacak, üniversite hocaları yurtdışına gidecekmiş. Bence bu sav tamamen geçersiz. Bir üniversite hocasının dışarıda çok kazanmasının nedeni zaten üniversiteyle olan bağı. Göreceğiz, öyle dışarıya çok giden olmayacak.
Devlet maaşlı özel doktor
Muayenehanesi olan yüzde 10’luk kesim üniversitedeki sistematiği çok zedeliyor. Öğretim üyesi bir klinik şefi ya da anabilim dalı başkanıysa, muayenehanesi de varsa o kliniğin işleyişi aksıyor. Devletin üniversitesi, maaşı devlet veriyor, cihazlar devletin, sonra ‘Burada bana muayene olmak istiyorsan ayrıca para vereceksin, hem de hastanenin içinde’ deniyor. Bu kesinlikle kabul edilemez.
Allah korusun bir yakınınızın organ nakline ihtiyacı var, sigortanız da var. Gittiniz hastaneye. Size dediler ki ‘Valla boşver bu sigortayı. Sen 70 bin lira verirsen organ naklini yaparız’ diyorlarsa, nereden para bulacaksınız? Ben böyle bir ülkenin Sağlık Bakanı olamam ki... Sen Deli Dumrul gibi köprünün başını kesmişsin, o kliniğe gelen herkes sana uğramak zorunda.”